Co potrzeba:
- 400 g łuskanego grochu,
- 1 duża marchewka,
- 1 duża pietruszka,
- 1/4 średniego selera,
- 1 średnia cebula,
- 3 małe ziemniaki,
- 400 g boczku surowego wędzonego,
- 2 małe kiełbasy (może być śląska),
- 1 pełna łyżka przyprawy typu Kucharek,
- 1 liść laurowy,
- 1 czubata łyżka majeranku,
- 1 łyżka smalcu
Wykonanie:
Do garnka dajemy groch, zalewamy 3 litrami wody (jeśli macie wywar mięsny, to możecie go użyć, ale uzupełnijcie do 3 litrów wodą), doprowadzamy do wrzenia, dodajemy Kucharka, majeranek, liść laurowy, zmniejszamy płomień, przykrywamy, gotujemy 1 godzinę. Jeśli gotujecie na słonym wywarze, zmniejszcie ilość Kucharka. Lepiej doprawić na koniec, niż przesolić. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę, kiełbasę w półksiężyce, razem smażymy na smalcu na małym płomieniu. Boczek nie powinien się mocno
przypiec, bo zrobi się twardy. Dodajemy cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki, podsmażamy, a kiedy się zeszkli, dodajemy marchewkę, pietruszkę i selera pokrojone w drobną kostkę. Wszystko smażymy na małym płomieniu, aż warzywa zrobią się szkliste. Po godzinie gotowania się grochu dodajemy podsmażone warzywa z boczkiem i kiełbasą, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy zupę pod przykryciem, aż do miękkości grochu (ok. 2-3 godz.), co jakiś czas mieszając.
Smacznego :))
grochówka, kiełbasa, smalec, groch
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1