Z przepisu wychodzi 8 pysznych bułek z kruchą skórką i aromatycznym farszem. Najsmaczniejsze są na ciepło.
Co potrzeba na ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej,
- ½ szklanki bardzo ciepłego mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 40 g roztopionego masła,
- 1 jajko,
- 1 pełna łyżeczka cukru trzcinowego,
- 1 płaska łyżeczka soli
Co potrzeba na farsz:
- 3 większe cebule,
- 4 duże pieczarki,
- 1 pełna łyżka masła
- sól,
- pieprz
Wykonanie:
Do miski dajemy pokruszone drożdże, dodajemy cukier, 1 łyżkę z odmierzonej mąki, roztopione masło, zalewamy bardzo ciepłym mlekiem, mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Dodajemy resztę mąki, sól. Jajko roztrzepujemy w miseczce, zostawiamy 1 łyżeczkę roztrzepanego jajka do posmarowania bułek a resztę wlewamy do ciasta. Wyrabiamy ciasto najpierw łyżką, a następnie ręką. Ciasto będzie bardzo delikatne, leciutkie i trochę będzie lepić się do ręki ale nie dosypujcie mąki. Wyrabiamy 5 minut, jeśli przylepiło się dużo do ręki zgarnijcie je łyżką do zupy. Formujemy kulę, przykrywamy folią, zostawiamy w misce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz: cebulę kroimy drobno, szklimy na maśle, dodajemy pieczarki pokrojone drobno. Smażymy całość na średnim płomieniu, aż płyn z pieczarek odparuje a cebula będzie miękka, doprawiamy solą i pieprzem do smaku tak, żeby farsz był nieco ostry. Zostawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany delikatnie mąką blat, zagniatamy w rulon. Ciasto nie powinno się lepić do rąk. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Rulon dzielimy na 8 równych części, Z każdej formujemy kulę, którą rozpłaszczamy na okrągłe placki o grubości 1 cm, układamy je na blachę. Dno szerokiej szklanki moczymy w mące, strzepujemy, wyciskamy wgłębienia w każdym placku dociskając mocno szklankę. Czynność powtarzamy jeszcze raz w celu utrwalenia wgłębienia. Każde wgłębienie wypełniamy farszem, przyklepujemy łyżeczką, smarujemy jajkiem powierzchnię ciasta, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 20-25 minut na funkcji góra-dół do zrumienienia się bułek. Upieczone wykładamy na kratkę. Bułki bardzo smaczne są cieplutkie, mają kruchą skórkę i pysznie pachną. Żeby zachowały świeżość na następny dzień, przykryjcie je delikatnie folią aluminiową i zostawcie na blacie.
Smacznego :))
Pieczarki, cebula
Witam choć dodany dawno przepis dla mnie to nowa inspiracja.Dziś zrobie. Robilam na slodko ale farsz mi nie chce w otworze siedziec przy wyrastaniu jest wybrzuszona bede szjlanka przyciskac moze sie uda pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUda się na pewno, to wypróbowany sposób :D
OdpowiedzUsuń