Co potrzeba:
- 1 kg łopatki wieprzowej bardziej okrągłej,
- 1 esencja Knorr do duszonych mięs,
- 1 średnia cukinia, u mnie żółta (ok. 1 kg),
- 2 czerwone, ostre papryczki z pestkami,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- ½ łyżeczki granulowanego czosnku,
- olej do smażenia
Wykonanie:
łopatkę kroimy w plastry o grubości 1 cm, rozbijamy tłuczkiem. Na większą patelnię nadającą się do piekarnika dajemy 4 łyżki oleju, 1 esencję Knorr do duszonych mięs, stawiamy na większym płomieniu. Esencja zacznie się rozpuszczać. Delikatnie mieszamy i nie czekając, aż się całkiem rozpuści układamy plastry mięsa, smażymy co jakiś czas odwracając. Początkowo tłuszcz z sokiem z mięsa będzie się pienił, a kiedy przestanie, smażymy jeszcze 1 minutę. Wyłączamy płomień, przykrywamy szczelną pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 120°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu. W międzyczasie cukinię pozbawiamy pestek i miękkiego środka, kroimy w drobną kostkę, papryczki kroimy bardzo drobno wraz z pestkami i razem z cukinią smażymy na drugiej patelni na 2 łyżkach oleju do miękkości. Na koniec miksujemy blenderem, dodajemy sól, pieprz i czosnek, sok z cytryny, mieszamy, przekładamy do mięsa wyjętego z piekarnika.
Smacznego :))
łopatka wieprzowa, wieprzowina, cukinia, papryka, sok z cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1