Uwielbiam te ziemniaki, zwłaszcza kiedy robi je mój mąż. Poobiera, pokroi, przypilnuje i nałoży na talerz :)
Co potrzeba:
- 6 średnich ziemniaków,
- 2 średnie cebule,
- 3 łyżki masła lub margaryny,
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, przekładamy na patelnię z roztopionym masłem lub margaryną. Smażymy na większym płomieniu starając się, żeby plasterki leżały luźno na patelni. Pozwalamy podrumienić się tym, które dotykają dna patelni, następnie odwracamy te przyrumienione i pozwalamy zrumienić się następnym. Kiedy wszystkie plasterki mniej więcej są rumiane dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie plastry, solimy, przykrywamy pokrywką i smażymy na małym płomieniu 3 minuty. Po tym czasie mieszamy, przykrywamy ponownie, smażymy do czasu, aż cebula i ziemniaki będą miękkie, od czasu do czasu mieszamy.
Smacznego :))
ziemniaki, cebula
Robię jeszcze z jajkiem mniam mniam
OdpowiedzUsuńjak chipsy
OdpowiedzUsuńTrochę inne :D
Usuń