Pachnące, ostre w smaku z pyszną skórką. Tak w skrócie można opisać te ćwiartki. Przeciwnicy kucharka mogą użyć samej soli, ale to przecież też chemia
Co potrzeba:
- 4 ćwiartki kurczaka,
- Przyprawa kucharek,
- Czosnek granulowany,
- Mieszanka przypraw: bazylia, czosnek, suszony pomidor,
- Ostra papryka
Ćwiartki myjemy, otrząsamy z wody, oprószamy z każdej strony dokładnie kucharkiem, czosnkiem granulowanym i mieszanką przypraw z bazylią, czosnkiem i pomidorami raz koło razu, tak, żeby były dokładnie pokryte przyprawami, w kilku miejscach posypujemy ostrą papryką. Układamy na blaszce skórką do góry. Blacha powinna mieć taki rozmiar, żeby ćwiartki stykały się ze sobą, nie większa, ponieważ wytopiony w trakcie pieczenia płyn szybko się przypali. Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C pieczemy 40 minut na termoobiegu. Następnie delikatnie odwracamy i pieczemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie jeszcze raz odwracamy i pieczemy 7 minut.
Smacznego :))
kurczak, ćwiartki kurczaka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1