Pyszne maślane ciastka z kawałkami jabłek, które nie wymagają miksera ani wałkowania. Najlepsze jeszcze ciepłe
Co potrzeba:
- 500 g mąki pszennej tortowej typ 450,
- 4 jajka,
- 4 średnie jabłka,
- 120 g cukru,
- 200 g masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 nieczubate łyżeczki proszku do pieczenia,
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy, zostawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w dość drobne kawałki. Do dużej miski dajemy jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, roztrzepujemy do połączenia składników i delikatnego spienienia masy, dodajemy masło, mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo mąkę. Mieszamy łyżką drewnianą, aż masa będzie dobrze wymieszana. Będzie ona bardzo gęsta. Dodajemy jabłka, mieszamy, aż jabłka będą dobrze wmieszane w ciasto. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą dwóch łyżek, wykładamy kupki ciasta o średnicy ok. 5 cm, nieco je rozpłaszczamy.
Zachowujemy sporą odległość między kupkami, ponieważ ciasteczka
będą rosły w trakcie pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C,
pieczemy 20 minut do złotego koloru na funkcji góra dół.
Smacznego :))
masło, jabłka, ekstrakt waniliowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1