Czosnek niedźwiedzi jest wspaniałą nowalijką, którą niemal każdy powinien włączyć do swojej diety. Sezon czosnkowy trwa krótko, bo pojawia się on od kwietnia do maja, ale po zakwitnięciu liście robią się gorzkie i włókniste, więc należy je zbierać, kiedy jeszcze nie ma kwiatów. Czosnek niedźwiedzi jest bogatym źródłem mikroelementów takich, jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, potas, mangan, selen, siarka oraz pełen witamin z grupy B i C. Działa antybakteryjnie, wspomaga układ immunologiczny, prawidłową pracę jelit, obniża ciśnienie krwi.
Najważniejszym składnikiem czosnku niedźwiedziego jest siarka, która nadaje charakterystyczny pikantny smak i specyficzny zapach. Wszystkie części czosnku niedźwiedziego są jadalne. Świeże liście pokrojone na drobne kawałki są doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, mięsa, wędlin i wielu innych potraw. Żeby zatrzymać czosnek na dłużej, polecam Wam tą pastę. Na mały słoiczek ok. 0,25 l potrzebna jest mała reklamówka liści, a więc potrzeba go dość sporoCo potrzeba:
- Liście czosnku niedźwiedziego,
- Olej słonecznikowy lub inny ulubiony,
- Sól
Wykonanie:
Czosnek niedźwiedzi myjemy, osuszamy, dajemy do blendera,
blendujemy na dość drobną masę, przekładamy do miski. W zależności, ile nam
powstało pasty, dodajemy olej i sól. Na słoiczek ok. 0,25l dajemy 3 łyżeczki
oleju i szczyptę soli. Mieszamy dokładnie, na wierzch pasty dajemy dodatkową
łyżeczkę oleju. Jeśli macie szerszy słoiczek, musicie dać tyle oleju, żeby
pokrył całą powierzchnię. Słoiczek zakręcamy, wstawiamy do lodówki. Po każdym użyciu
wycieramy brzegi słoika.
Smacznego :))
w moim ogrodku rosnie b duzo, robie pesto , super smakuje.
OdpowiedzUsuńŚwietnie, bo to samo zdrowie :)
Usuń