Pierś z indyka pieczona na liściach czosnku

Pierś z indyka pieczona na liściach czosnku

Pierś indyka jest doskonałym mięsem, które nadaje się do pieczenia. Można je potem wykorzystać na obiad na gorąco, jak też na zimno do pieczywa lub sałatek

Co potrzeba:

  • 1,2 kg piersi z indyka,
  • 5 liści czosnku zwykłego lub niedźwiedziego,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • Sól,
  • Papryka ostra w proszku,
  • Curry w proszku,
  • Mieszanka przypraw: czosnek, bazylia, pomidor suszony

Wykonanie:

Pierś indyka myjemy, osączamy z wody, posypujemy obficie solą, curry, ostrą papryką oraz mieszanką przypraw czosnek-pomidor-bazylia. Na dużą i wysoką patelnię wlewamy olej, układamy liście czosnku, na nie wykładamy mięso, przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie mięso odwracamy, przykrywamy pokrywką, pieczemy 20 minut. Wlewamy 4 łyżki wody, odwracamy jeszcze raz, pieczemy 10 minut.

Smacznego :))

indyk, pierś indyka, czosnek niedźwiedzi, bazylia, pomidor suszony, 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1