Pierś indyka jest doskonałym mięsem, które nadaje się do pieczenia. Można je potem wykorzystać na obiad na gorąco, jak też na zimno do pieczywa lub sałatek
Co potrzeba:
- 1,2 kg piersi z indyka,
- 5 liści czosnku zwykłego lub niedźwiedziego,
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- Sól,
- Papryka ostra w proszku,
- Curry w proszku,
- Mieszanka przypraw: czosnek, bazylia, pomidor suszony
Wykonanie:
Pierś indyka myjemy, osączamy z wody, posypujemy obficie
solą, curry, ostrą papryką oraz mieszanką przypraw czosnek-pomidor-bazylia. Na
dużą i wysoką patelnię wlewamy olej, układamy liście czosnku, na nie wykładamy
mięso, przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C,
pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie mięso odwracamy, przykrywamy
pokrywką, pieczemy 20 minut. Wlewamy 4 łyżki wody, odwracamy jeszcze raz, pieczemy 10 minut.
Smacznego :))
indyk, pierś indyka, czosnek niedźwiedzi, bazylia, pomidor suszony,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1