Łopatka wieprzowa w sosie cebulowo-pieczarkowym

 

Łopatka wieprzowa w sosie cebulowo-pieczarkowym

Kruche mięso w towarzystwie aromatycznych pieczarek w delikatnym sosie doskonale sprawdzi się na obiad

Co potrzeba:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 kg mniejszych pieczarek,
  • 6 szt. średniej cebuli,
  • 200 g śmietanki słodkiej 30%,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu,
  • Olej do smażenia,
  • Sól,

Wykonanie:

Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy, kroimy w plasterki razem z ogonkami, przekładamy do miski. Do drugiej miski kroimy dość drobno cebulę. Mięso myjemy, osączamy z wody, kroimy wzdłuż włókien w pasy szerokości ok. 5 cm, a następnie każdy pas w plasterki o grubości 0,5 cm. W szerokiej i wysokiej patelni nadającej się do pieczenia w piekarniku rozgrzewamy 5 łyżek oleju, przekładamy mięso, smażymy na dość dużym płomieniu. Posypujemy czosnkiem granulowanym, 1 płaską łyżeczką soli, 1 płaską łyżeczką pieprzu. Co jakiś czas mieszamy, aż do wysmażenia płynu, który powstanie w trakcie smażenia. Mięso przekładamy do miski. Na patelnię po smażeniu wlewamy 6 łyżek oleju, przekładamy cebulę, posypujemy 1 płaską łyżeczką soli, smażymy na większym płomieniu, aż do delikatnego zrumienienia, bardzo często mieszając, żeby się nie przypaliła. Do usmażonej cebuli dajemy masło, czekamy, aż się roztopi, dajemy pieczarki, delikatnie wszystkie mieszamy z cebulą. Smażymy na większym płomieniu cały czas mieszając, aż zaczną puszczać płyn. Posypujemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli, smażymy, aż do wysmażenia płynu. Wówczas dolewamy 0,5 l gorącej wody, mieszamy, dajemy z powrotem mięso, mieszamy, przykrywamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C,pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy patelnię z piekarnika, wlewamy śmietankę, mieszamy.

Smacznego :))

wieprzowina, pieczarki, śmietanka 30%, masło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1