Kruche mięso w towarzystwie aromatycznych pieczarek w delikatnym sosie doskonale sprawdzi się na obiad
Co potrzeba:
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 1 kg mniejszych pieczarek,
- 6 szt. średniej cebuli,
- 200 g śmietanki słodkiej 30%,
- 50 g masła,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu,
- Olej do smażenia,
- Sól,
Wykonanie:
Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy, kroimy w plasterki
razem z ogonkami, przekładamy do miski. Do drugiej miski kroimy dość drobno
cebulę. Mięso myjemy, osączamy z wody, kroimy wzdłuż włókien w pasy szerokości
ok. 5 cm, a następnie każdy pas w plasterki o grubości 0,5 cm. W szerokiej i wysokiej patelni nadającej się do pieczenia w piekarniku rozgrzewamy 5 łyżek oleju, przekładamy
mięso, smażymy na dość dużym płomieniu. Posypujemy czosnkiem granulowanym, 1
płaską łyżeczką soli, 1 płaską łyżeczką pieprzu. Co jakiś czas mieszamy, aż do
wysmażenia płynu, który powstanie w trakcie smażenia. Mięso przekładamy do
miski. Na patelnię po smażeniu wlewamy 6 łyżek oleju, przekładamy cebulę,
posypujemy 1 płaską łyżeczką soli, smażymy na większym płomieniu, aż do
delikatnego zrumienienia, bardzo często mieszając, żeby się nie przypaliła. Do
usmażonej cebuli dajemy masło, czekamy, aż się roztopi, dajemy pieczarki,
delikatnie wszystkie mieszamy z cebulą. Smażymy na większym płomieniu cały czas
mieszając, aż zaczną puszczać płyn. Posypujemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
smażymy, aż do wysmażenia płynu. Wówczas dolewamy 0,5 l gorącej wody, mieszamy,
dajemy z powrotem mięso, mieszamy, przykrywamy. Wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 170°C,pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy patelnię z piekarnika, wlewamy śmietankę, mieszamy.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1