Chleb pszenny ziołowy na pszennym zakwasie

 

Chleb pszenny ziołowy na pszennym zakwasie

Pszenny zakwas im starszy, tym silniejszy. Tym razem powstał z niego pyszny i aromatyczny chleb z ziołami, koniecznie go upieczcie

Co potrzeba:

  • 300 g zakwasu pszennego dokarmionego 12 godzin wcześniej,
  • 400 g mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 150 g wody,
  • 1 pełna łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

Wykonanie:

Wszystkie składniki dajemy do miski, zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto, które jest delikatnie wilgotne, ale nie lepi się do rąk. Robimy z niego kulę, zostawiamy w przykrytej misce na 5 godzin. Powinno nieco urosnąć. Zagniatamy je ponownie, formujemy w kształt bochenka, umieszczamy w garnku wyłożonym papierem do pieczenia i wysypanym niewielką ilością mąki. Garnek powinien być tylko ok. 1 cm szerszy, niż wyłożone w nim ciasto na chleb. Wierzch posypujemy delikatnie mąką, robimy 3 głębokie nacięcia na ok 1,5 cm.


Garnek przykrywamy pokrywką, zostawiamy do wyrośnięcia na 5-6 godzin. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 40 minut na funkcję góra-dół. Po tym czasie góra powinna być nieco zrumieniona. Przykrywamy wierzch folią aluminiową i dopiekamy jeszcze 10 minut na funkcji pieczenia tylko dół. Wyjmujemy garnek z piekarnika, czekamy ok 15 minut, aż chleb nieco przestygnie,











następnie wyjmujemy go razem z papierem do pieczenia i kładziemy na ścierce. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia nie przykrywając go. Zimny zawijamy w papier do pieczenia a następnie w ścierkę.

Smacznego :))

 zakwas pszenny, czosnek niedźwiedzi, tymianek, bazylia, koper, cukier trzcinowy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1