Pszenny zakwas im starszy, tym silniejszy. Tym razem powstał z niego pyszny i aromatyczny chleb z ziołami, koniecznie go upieczcie
Co potrzeba:
- 300 g zakwasu pszennego dokarmionego 12 godzin wcześniej,
- 400 g mąki pszennej tortowej typ 450,
- 150 g wody,
- 1 pełna łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 2 łyżeczki posiekanego koperku,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
Wykonanie:
Wszystkie składniki dajemy do miski, zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto, które jest delikatnie wilgotne, ale nie lepi się do rąk. Robimy z niego kulę, zostawiamy w przykrytej misce na 5 godzin. Powinno nieco urosnąć. Zagniatamy je ponownie, formujemy w kształt bochenka, umieszczamy w garnku wyłożonym papierem do pieczenia i wysypanym niewielką ilością mąki. Garnek powinien być tylko ok. 1 cm szerszy, niż wyłożone w nim ciasto na chleb. Wierzch posypujemy delikatnie mąką, robimy 3 głębokie nacięcia na ok 1,5 cm.
następnie wyjmujemy go razem z papierem do pieczenia i kładziemy na ścierce. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia nie
przykrywając go. Zimny zawijamy w papier
do pieczenia a następnie w ścierkę.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1