Pyszne, kruche mięso rozpływające się w ustach, z dodatkiem warzyw na patelnię, doskonałe na obiad. Ja podaję je z makaronem
Co potrzeba:
- 700 g – 800 g łopatki wieprzowej,
- 1 paczka warzyw na patelnię po chińsku,
- 500 ml wywaru mięsnego,
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej,
- 1 nie czubata łyżka mąki pszennej tortowej typ 450,
- 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- Sól,
- Pieprz
Wykonanie:
Mięso myjemy, osączamy z wody, kroimy na mniejsze kawałki,
przekładamy na dużą patelnię z olejem, delikatnie solimy i pieprzymy, obsmażamy
z każdej strony na rumiano, ale pilnujemy, żeby mięso się nie spiekło. Do
obsmażonego mięsa dajemy warzywa na patelnię bez rozmrażania, wlewamy wywar,
delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy na mniejszym płomieniu 1 i
1/2 godziny co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie, jeśli trzeba, doprawiamy
solą i pieprzem. Obie mąki razem rozrabiamy w 1/2 szklanki wody, dokładnie
mieszamy pozbywając się grudek, wlewamy do mięsa. Mieszamy całość do dokładnego
połączenia, aż sos zacznie gęstnieć, gotujemy jeszcze 5 minut.
Smacznego :))
łopatka wieprzowa, wieprzowina, warzywa na patelnię
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1