Łopatka wieprzowa duszona w sosie z warzywami na patelnię

 

Łopatka wieprzowa duszona w sosie z warzywami na patelnię

Pyszne, kruche mięso rozpływające się w ustach, z dodatkiem warzyw na patelnię, doskonałe na obiad. Ja podaję je z makaronem

Co potrzeba:

  • 700 g – 800 g łopatki wieprzowej,
  • 1 paczka warzyw na patelnię po chińsku,
  • 500 ml wywaru mięsnego,
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 1 nie czubata łyżka mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • Sól,
  • Pieprz

Wykonanie:

Mięso myjemy, osączamy z wody, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na dużą patelnię z olejem, delikatnie solimy i pieprzymy, obsmażamy z każdej strony na rumiano, ale pilnujemy, żeby mięso się nie spiekło. Do obsmażonego mięsa dajemy warzywa na patelnię bez rozmrażania, wlewamy wywar, delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy na mniejszym płomieniu 1 i 1/2 godziny co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie, jeśli trzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Obie mąki razem rozrabiamy w 1/2 szklanki wody, dokładnie mieszamy pozbywając się grudek, wlewamy do mięsa. Mieszamy całość do dokładnego połączenia, aż sos zacznie gęstnieć, gotujemy jeszcze 5 minut.

Smacznego :))

łopatka wieprzowa, wieprzowina, warzywa na patelnię 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1