Syrop różany

Syrop różany

 Wyobraźcie sobie aksamitne w dotyku płatki róży i jej piękny aromat unoszący się dookoła. Z takich płatków powstał cudowny i aromatyczny syrop. Możecie go wykorzystać do herbaty, deserów, lodów, naleśników…

Róże cukrowe to ogólne określenie róży stulistnej (R. centifolia) i róży pomarszczonej (R. rugosa) Przyp.”Encyklopedia działkowca” Andrzej Sarwa

Co potrzeba:

  • 100 g płatków róży cukrowej,
  • 1 l wody,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 duża cytryna

Wykonanie:

Płatki pozbawiamy białych końcówek, które mają dużo goryczki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy płomień, mieszamy, przykrywamy pokrywką, zostawiamy na 24 godziny. Przez ten czas nie zaglądamy do garnka, żeby para wodna nie uciekała. Po tym czasie płyn zlewamy przez sitko do drugiego garnka, dodajemy 2 szklanki cukru, sok z dużej cytryny, gotujemy 10 minut od chwili zagotowania, co jakiś czas mieszając. Syrop przelewamy do małych słoiczków, zakręcamy, zostawiamy, żeby zakrętki załapały.

Smacznego:))

Róża cukrowa, cytryna, płatki róży

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1