Danie specjalnie dla wielbicieli podrobów, pyszne, aromatyczne i nieco pikantne
Co potrzeba:
- 1,5 kg żołądków kurzych,
- 500 g pieczarek,
- 1 duża czerwona mięsista papryka,
- 1 papryczka chili z pestkami,
- 125 g sera pleśniowego typu camembert lub bree,
- Masło,
- Sól,
- Pieprz
Wykonanie:
Żołądki płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, dajemy na dużą patelnię bez tłuszczu. Na początku smażymy na mniejszym płomieniu,
często mieszając, a jak zaczną puszczać płyn, posypujemy 1 płaską łyżeczką
soli, przykrywamy, dusimy 1,5 godziny. Mieszamy co jakiś czas. Powinno powstać
tyle płynu, że nie trzeba dolewać wody. Po tym czasie sprawdzamy, czy żołądki
są miękkie. Jeśli są jeszcze twarde, dolewamy odrobinę wody i dusimy jeszcze ok. 30 minut. W trakcie duszenia żołądków obieramy pieczarki ze skóry, płuczemy, kroimy w
plasterki, przekładamy do miski. Do osobnego naczynia kroimy czerwoną paprykę w mniejsze kawałki i
papryczkę chili drobno. Kiedy żołądki są miękkie, przekładamy je bez płynu na talerz a na patelnię dajemy 1 łyżkę masła, przekładamy pieczarki, mieszamy,
zwiększamy płomień, dusimy do prawie całkowitego odparowania płynu, przekładamy
do miski z żołądkami bez płynu. Na patelnię dajemy 1 łyżkę masła, przekładamy
obie papryki, dusimy do zeszklenia, na koniec dajemy pokrojony w drobną kostkę
ser pleśniowy, dusimy jeszcze chwilę, aż się rozpuści, cały czas mieszając.
Dodajemy z powrotem żołądki z
pieczarkami, mieszamy, dusimy 3-4 minuty.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1