Burger XXL

 

Burger XXL

Burgerem w takim rozmiarze można się solidnie najeść i nakarmić jeszcze kilka osób. Przepis na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm

Co potrzeba na ciasto:

  • 500 g maki tortowej typ 450,
  • 200 – 250 ml letniej wody,
  • 20 g drożdży świeżych,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju
  • Mleko,
  • Sezam

 Co potrzeba na farsz:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 średnie ogórki korniszony,
  • 2 łyżeczki pokrojonej drobno czerwonej papryki,
  • 4 kolby kukurydzy marynowanej,
  • 7 plasterków żółtego sera gołda,
  • 200 g boczku surowego wędzonego,
  • 4 łyżki keczupu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu,
  • 1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku,
  • Olej rzepakowy

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski dajemy pokruszone drożdże, cukier, 4 łyżki letniej wody z przygotowanej wcześniej szklanki z wodą, mieszamy, zostawiamy na 5 minut do rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy mąkę, jajko, olej, sól, 200 ml wody, dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeśli wychodzi za gęste dodajemy jeszcze trochę wody. Ciasto przykrywamy ścierką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz. Na patelnię dajemy pokrojony w małe kawałki boczek, smażymy na małym płomieniu, żeby trochę się wytopił, gotowy przekładamy bez tłuszczu do miseczki. Na pozostały po smażeniu tłuszcz dajemy pokrojoną bardzo drobno cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli na patelni po smażeniu boczku nie został tłuszcz, dodajemy do cebuli 1 łyżkę oleju. Cebulę smażymy do zeszklenia, dodajemy mięso mielone, sól, pieprz, czerwoną paprykę w proszku, podsmażamy dokładnie mieszając. Gotowe mięso przekładamy bez tłuszczu na talerz. Ogórki konserwowe kroimy w cienkie plasterki, kolby kukurydzy konserwowej kroimy w plasterki, w miseczce mieszamy keczup z musztardą. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie, dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą część ciasta wykładamy w tortownicy w ten sposób, żeby nachodziło również na bok tortownicy na wysokość co najmniej 3 cm. Na spód wykładamy równomiernie wystudzone mięso, na wierzchu smarujemy sosem keczupowo musztardowym, na to wykładamy ogórki, posypujemy plasterkami kukurydzy, papryką pokrojoną drobno, przykrywamy plastrami sera, posypujemy usmażonym boczkiem. Z drugiej części ciasta wałkujemy okrąg o takiej wielkości, żeby dochodził do boków, sklejamy ze spodnim ciastem. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy 20-30 minut na termoobiegu.

Smacznego :))

drożdże, mąka tortowa, wieprzowina, mięso mielone, czerwona papryka, ogórki korniszony, kukurydza marynowana, keczup, musztarda, olej, jajka, boczek wędzony, żółty ser, cebula, czosnek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1