Burgerem w takim rozmiarze można się solidnie najeść i nakarmić jeszcze kilka osób. Przepis na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm
Co potrzeba na ciasto:
- 500 g maki tortowej typ 450,
- 200 – 250 ml letniej wody,
- 20 g drożdży świeżych,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju
- Mleko,
- Sezam
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 średnie ogórki korniszony,
- 2 łyżeczki pokrojonej drobno czerwonej papryki,
- 4 kolby kukurydzy marynowanej,
- 7 plasterków żółtego sera gołda,
- 200 g boczku surowego wędzonego,
- 4 łyżki keczupu,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu,
- 1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku,
- Olej rzepakowy
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski dajemy
pokruszone drożdże, cukier, 4 łyżki letniej wody z przygotowanej wcześniej
szklanki z wodą, mieszamy, zostawiamy na 5 minut do rozpuszczenia się drożdży.
Dodajemy mąkę, jajko, olej, sól, 200 ml wody, dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeśli
wychodzi za gęste dodajemy jeszcze trochę wody. Ciasto przykrywamy ścierką,
odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto rośnie,
przygotowujemy farsz. Na patelnię dajemy pokrojony w małe kawałki boczek,
smażymy na małym płomieniu, żeby trochę się wytopił, gotowy przekładamy bez
tłuszczu do miseczki. Na pozostały po smażeniu tłuszcz dajemy pokrojoną bardzo
drobno cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli na patelni po smażeniu
boczku nie został tłuszcz, dodajemy do cebuli 1 łyżkę oleju. Cebulę smażymy do
zeszklenia, dodajemy mięso mielone, sól, pieprz, czerwoną paprykę w proszku,
podsmażamy dokładnie mieszając. Gotowe mięso przekładamy bez tłuszczu na
talerz. Ogórki konserwowe kroimy w cienkie plasterki, kolby kukurydzy
konserwowej kroimy w plasterki, w miseczce mieszamy keczup z musztardą.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie, dzielimy na dwie części w proporcjach
2/3 i 1/3. Większą część ciasta wykładamy w tortownicy w ten sposób, żeby nachodziło
również na bok tortownicy na wysokość co najmniej 3 cm. Na spód wykładamy
równomiernie wystudzone mięso, na wierzchu smarujemy sosem keczupowo musztardowym,
na to wykładamy ogórki, posypujemy plasterkami kukurydzy, papryką pokrojoną
drobno, przykrywamy plastrami sera, posypujemy usmażonym boczkiem. Z drugiej
części ciasta wałkujemy okrąg o takiej wielkości, żeby dochodził do boków,
sklejamy ze spodnim ciastem. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem, posypujemy
sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy 20-30 minut
na termoobiegu.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1