Pierś z kurczaka dobrze doprawiona i chrupiące warzywa, to coś, co bardzo lubię
Co potrzeba:
- 700 g piersi z kurczaka
- 2 większe marchewki
- 1 pietruszka
- 1 czerwona, mięsista papryka
- 1/2 brokuła
- 1 duża cebula (200 g)
- olej do smażenia,
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu,
- Ugotowany makaron lub ryż (u mnie makaron szpinakowy)
Co potrzeba na marynatę:
- 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 4 łyżki keczupu pikantnego
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka miodu płynnego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Składniki na marynatę mieszamy w większym
pojemniku. Pierś z kurczaka płuczemy, osączamy z wody, kroimy na cienkie
plasterki, przekładamy do marynaty, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 5-6
godzin do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy. Do czystej miski dajemy marchewkę
pokrojoną w cienkie patyczki o długości ok. 6 cm, pietruszkę pokrojoną w
cienkie patyczki o długości ok. 3 cm, paprykę pokrojoną w mniejsze kawałki,
cebulę pokrojoną w cienkie piórka, brokuła podzielonego na różyczki. Na dużą i
wyższą patelnię dajemy 6 łyżek oleju, dobrze rozgrzewamy, przekładamy mięso,
smażymy na dużym płomieniu, żeby się smażyło, a nie gotowało. Mieszamy co jakiś
czas, żeby się nie przypaliło. Mięso powinno być kruche i delikatnie rumiane,
nie smażymy zbyt długo, żeby nie było suche i spieczone. Gotowe przekładamy na
talerz bez tłuszczu. Na patelnię po smażeniu kurczaka dajemy 2 łyżki oleju, przekładamy wszystkie przygotowane
warzywa. Smażymy na dużym płomieniu 6-7 minut, cały czas mieszając, żeby się
nie przypaliły a tylko skruszały. Pod koniec smażenia dodajemy 1/2 płaskiej
łyżeczki soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu. Do gotowych warzyw przekładamy z
powrotem mięso, mieszamy, smażymy jeszcze minutę. W razie konieczności jeszcze
doprawiamy.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1