Rolada biszkoptowa z jabłkami

 

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Niesamowicie delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach. Przepis jest na blachę o wymiarach 36 x 28 cm

Co potrzeba na ciasto:

  • 120 g maki pszennej tortowej typ 450,
  • 120 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Co potrzeba na masę jabłkową:
  • 6 średnich jabłek,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Co potrzeba do wykończenia:

  • Cukier puder

Wykonanie:

Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy sok z cytryny, cynamon, cukier, mieszamy, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Papier jest to warunek konieczny do zwinięcia rolady. Rozprowadzamy jabłka równomiernie.

W misce ubijamy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym do połączenia składników i spienienia, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy dokładnie mikserem. Tak przygotowane ciasto wylewamy na jabłka, delikatnie rozprowadzamy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, pieczemy 30-35 minut na funkcji góra-dół. Po upieczeniu na ciasto kładziemy nowy arkusz papieru do pieczenia, na niego kładziemy dużą deskę do krojenia i zręcznym ruchem odwracamy ciasto przytrzymując deskę. Ściągamy papier z jabłek, bo to one będą teraz na wierzchu, wyciągamy deskę, zwijamy ciasto w roladę pomagając sobie papierem do pieczenia, który jest teraz na spodzie, zaczynając od szerszego boku. Roladę zawijamy w papier do pieczenia, zostawiamy do wystudzenia.

Po rozwinięciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :))

biszkopt, jabłka, cynamon, rolada

2 komentarze:

  1. Potwierdzam, rolada dosłownie rozpływa się w ustach:) Moje dziecko stwierdziło, że jest pyszna, więc pewnie nieraz do niej wrócę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie, zwłaszcza, kiedy smakuje dzieciom, pozdrawiam :)

      Usuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1