Niesamowicie delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach. Przepis jest na blachę o wymiarach 36 x 28 cm
Co potrzeba na ciasto:
- 120 g maki pszennej tortowej typ 450,
- 120 g cukru,
- 3 jajka,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 6 średnich jabłek,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Co potrzeba do wykończenia:
- Cukier puder
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na dużych oczkach,
dodajemy sok z cytryny, cynamon, cukier, mieszamy, wykładamy na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Papier jest to warunek konieczny do zwinięcia rolady.
Rozprowadzamy jabłka równomiernie.
W misce ubijamy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym do połączenia składników i spienienia, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy dokładnie mikserem. Tak przygotowane ciasto wylewamy na jabłka, delikatnie rozprowadzamy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, pieczemy 30-35 minut na funkcji góra-dół. Po upieczeniu na ciasto kładziemy nowy arkusz papieru do pieczenia, na niego kładziemy dużą deskę do krojenia i zręcznym ruchem odwracamy ciasto przytrzymując deskę. Ściągamy papier z jabłek, bo to one będą teraz na wierzchu, wyciągamy deskę, zwijamy ciasto w roladę pomagając sobie papierem do pieczenia, który jest teraz na spodzie, zaczynając od szerszego boku. Roladę zawijamy w papier do pieczenia, zostawiamy do wystudzenia.
Po rozwinięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :))
Potwierdzam, rolada dosłownie rozpływa się w ustach:) Moje dziecko stwierdziło, że jest pyszna, więc pewnie nieraz do niej wrócę.
OdpowiedzUsuńCieszę się ogromnie, zwłaszcza, kiedy smakuje dzieciom, pozdrawiam :)
Usuń