Doskonały sos na zimno do pieczonego i grillowanego mięsa, wędlin i serów. Po zblendowaniu sos jest dość rzadki, po schłodzeniu robi się średnio gęsty
Co potrzeba:
- 4 duże czerwone, mięsiste papryki (ok. 800 g),
- 3 sery pleśniowe z niebieską pleśnią ( po 120 g każdy)
Wykonanie:
Paprykę myjemy, wycieramy, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C, pieczemy 30 minut na termoobiegu. Papryka zrobi się czarna w niektórych miejscach i taka ma być.
Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy ścierką, zostawiamy do wystudzenia. Przykrytą paprykę będzie się lepiej obierać. Wystudzoną paprykę obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek i ogonka, wkładamy do blendera. Dodajemy kawałki sera, blendujemy na gładką masę. Sos przekładamy do pojemnika, chłodzimy w lodówce. Sos może stać w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego :))
Wygląda bardzo apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń