Karkówka i młoda kapusta to duet doskonały, a w połączeniu z pieczarkami i innymi warzywami jest wręcz daniem królewskim
Co potrzeba:
- 4 duże plastry karkówki,
- 500 g pieczarek,
- 250 g marchewki,
- 400 g cukinii,
- 60-70 g pietruszki,
- 1.5 kg młodej kapusty,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- Sól,
- Pieprz,
- Czosnek granulowany,
- Tymianek,
- Olej,
- Masło
Wykonanie:
Karkówkę myjemy, osączamy z wody, posypujemy obficie z
każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, tymiankiem, przekładamy
do dużego garnka najlepiej z powierzchnią odporną na przywieranie z 4 łyżkami oleju. Obsmażamy z każdej strony po 1 minucie,
przekładamy na talerz bez tłuszczu. Do garnka dajemy 1 łyżkę masła, dodajemy
marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki, smażymy do delikatnego
zrumienienia, dodajemy cukinię oczyszczoną z pestek i miękkich części,
pokrojoną w ćwierćplasterki o grubości ok 2-3 mm, dodajemy 1 płaską łyżeczkę
soli, 1 pełną łyżeczkę pieprzu, smażymy co jakiś czas mieszając, żeby się nie
przypaliło. Do usmażonych warzyw dajemy pieczarki pokrojone niezbyt drobno,
smażymy ok 10 minut często mieszając. Dodajemy pokrojoną drobno kapustę, natkę
pietruszki, koperek, wlewamy 1 szklankę wody, mieszamy, smażymy 10 minut.
Dodajemy pomidory wraz z płynem, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, mieszamy. Obsmażone mięso wkładamy z powrotem do garnka w ten sposób, żeby było całkiem przykryte kapustą z innymi
warzywami, dusimy wszystko na małym płomieniu 1 godzinę. Po tym czasie
delikatnie wszystko mieszamy, pilnując, żeby mięso było przykryte kapustą z
innymi warzywami, dusimy następną godzinę. Po tym czasie ponownie mieszamy,
przykrywamy mięso warzywami, dusimy jeszcze 30 minut.
Smacznego :))
karkówka wieprzowa, wieprzowina, pieczarki, cukinia, marchewka, pietruszka, koperek, natka pietruszki, młoda kapusta, biała kapusta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1