Filety z udźca kurczaka są bardzo delikatnym mięsem, które po usmażeniu pozostaje kruche i soczyste. Przygotowane według tego przepisu najsmaczniejsze są na na ciepło
Co potrzeba:
- 1 kg filetów z udźca kurczaka,
- 6 większych ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka chili,
- ¼ szklanki sosu rybnego,
- 5 łyżeczek cukru trzcinowego,
- ½ łyżeczki pieprzu mielonego,
- 4 łyżki śmietany 18 %,
- Mąka kukurydziana,
- Olej rzepakowy do smażenia
Filety myjemy, każdy kroimy na 4 części. Do miski wyciskamy czosnek przez praskę, dodajemy sos rybny, chili, pieprz, cukier, dokładnie mieszamy. Do tak powstałej marynaty wkładamy pokrojone filety, mieszamy, odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie wsypujemy mąkę kukurydzianą na głęboki talerz i panierujemy po kilka sztuk filetów na raz. Starajcie się zatrzymać trochę marynaty na filetach. Na wyższą patelnię wlewamy olej na ok. 3 cm głębokości, na rozgrzany dajemy filety układając jeden obok drugiego. Płomień powinien być średni, żeby filety nie spiekły się od razu, ponieważ w środku będą surowe. Obrumieniamy na złoty kolor odwracając z każdej strony. Wykładamy na miskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Z resztki marynaty robimy sos azjatycki, czyli przelewamy marynatę do rondelka, wlewamy 4 łyżki śmietany, dobrze mieszamy, żeby składniki się połączyły, dajemy na mały płomień cały czas mieszając, aż sos będzie robił się gęsty. Podajemy razem z filetami. Jeśli chcemy więcej sosu zapraszam po przepis TUTAJ.
Smacznego :))
kurczak, udziec kurczaka, mąka kukurydziana, czosnek, sos rybny, filet
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1