Karkówka wieprzowa pieczona z czosnkiem i tymiankiem

Karkówka wieprzowa pieczona z czosnkiem i tymiankiem


Co potrzeba:
  • 1 kg karkówki

  • 14 dużych ząbków czosnku,

  • kilka płatków suszonego czosnku,

  • suszony tymianek,

  • sól,

  • pieprz mielony
 Wykonanie:

Karkówkę należy umyć, pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm, odsączyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Suszone płatki czosnku rozdrobnić troszkę w moździerzu. Z jednej strony na mięsie rozetrzeć czosnek, posypać solą, mielonym pieprzem i dużą ilością tymianku z drugiej posypać rozdrobnionymi płatkami czosnku, solą i tymiankiem. (Jeśli wolicie bardziej ostre, to z drugiej strony również posypcie pieprzem). Ułożyć w pojemniku, przykryć i odstawić na jakiś czas do lodówki. Można smażyć mięso również od razu. Plastry ułożyć jeden obok drugiego, tak, żeby nie nachodziły na siebie ale mocno się stykały ze sobą w garnku, najlepiej pokrytym teflonem lub powłoką ceramiczną, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° C na 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie wyjąć garnek, przewrócić mięso, przykryć i piec jeszcze ok. 20 minut. Jeśli po tym czasie mięso będzie jeszcze trochę twarde, odwrócić jeszcze raz i piec przykryte jeszcze 7-10 minut. Karkówka powinna być soczysta i mięciutka.

Smacznego :))

karkówka, wieprzowina, czosnek,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1