Co potrzeba:
- 1 kg karkówki
- 14 dużych ząbków czosnku,
- kilka płatków suszonego czosnku,
- suszony tymianek,
- sól,
- pieprz mielony
Karkówkę należy umyć, pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm, odsączyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Suszone płatki czosnku rozdrobnić troszkę w moździerzu. Z jednej strony na mięsie rozetrzeć czosnek, posypać solą, mielonym pieprzem i dużą ilością tymianku z drugiej posypać rozdrobnionymi płatkami czosnku, solą i tymiankiem. (Jeśli wolicie bardziej ostre, to z drugiej strony również posypcie pieprzem). Ułożyć w pojemniku, przykryć i odstawić na jakiś czas do lodówki. Można smażyć mięso również od razu. Plastry ułożyć jeden obok drugiego, tak, żeby nie nachodziły na siebie ale mocno się stykały ze sobą w garnku, najlepiej pokrytym teflonem lub powłoką ceramiczną, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° C na 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie wyjąć garnek, przewrócić mięso, przykryć i piec jeszcze ok. 20 minut. Jeśli po tym czasie mięso będzie jeszcze trochę twarde, odwrócić jeszcze raz i piec przykryte jeszcze 7-10 minut. Karkówka powinna być soczysta i mięciutka.
Smacznego :))
karkówka, wieprzowina, czosnek,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1