Gyros z kurczaka może stanowić osobne danie lub dodatek do innych potraw.
Co potrzeba:
- 2 duże podwójne piersi z kurczaka
- Przyprawa gyros
- olej do smażenia
Wykonanie:
Piersi myjemy i osączamy, kroimy na nieduże kawałki. Przekładamy do miseczki z przyprawą gyros i wszystko razem mieszamy. Połowę przyprawionego mięsa przekładamy do garnka z rozgrzanymi 4 łyżkami oleju i często mieszając smażymy. Najlepszy garnek to taki z teflonem lub ceramiką, mięso w nich nie przywiera do dna. Smażymy, aż kawałki będą wysmażone ale soczyste, nie suche. Trwa to około 4-5 minut. Usmażone mięso przekładamy bez tłuszczu do miseczki, a do pozostałego oleju w garnku dodajemy 2 łyżki świeżego i wrzucamy drugą porcję mięsa. Smażymy tak samo jak pierwszą porcję.
Można podawać z ryżem, pieczonymi ziemniakami, frytkami, warzywami…
Smacznego:))
kurczak, pierś, piersi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1