Gyros z kurczaka

Gyros z kurczaka


Gyros z kurczaka może stanowić osobne danie lub dodatek do innych potraw.


Co potrzeba:

  • 2 duże podwójne piersi z kurczaka

  • Przyprawa gyros

  • olej do smażenia

Wykonanie:

Piersi myjemy i osączamy, kroimy na nieduże kawałki. Przekładamy do miseczki z przyprawą gyros i wszystko razem mieszamy. Połowę przyprawionego mięsa przekładamy do garnka z rozgrzanymi 4 łyżkami oleju i często mieszając smażymy. Najlepszy garnek to taki z teflonem lub ceramiką, mięso w nich nie przywiera do dna. Smażymy, aż kawałki będą wysmażone ale soczyste, nie suche. Trwa to około 4-5 minut. Usmażone mięso przekładamy bez tłuszczu do miseczki, a do pozostałego oleju w garnku dodajemy 2 łyżki świeżego i wrzucamy drugą porcję mięsa. Smażymy tak samo jak pierwszą porcję.

Można podawać z ryżem, pieczonymi ziemniakami, frytkami, warzywami…

Smacznego:))

kurczak, pierś, piersi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1