Skrzydełka kurczaka w majeranku

Skrzydełka kurczaka w majeranku



Co potrzeba:

  • 2 kg skrzydełek kurczaka,

  • majeranek,

  • przyprawa typu Kucharek,

  • czosnek granulowany,

  • chili w proszku,

  • olej do polania blachy

Wykonanie:

Skrzydełka myjemy. Stronę bez skórki posypujemy Kucharkiem, majerankiem w dużej ilości i czosnkiem granulowanym, stronę ze skórką posypujemy Kucharkiem, odrobiną chili i majerankiem w dużej ilości. Pamiętajcie, że majeranek trzeba rozcierać w palcach, wówczas ma większy aromat. Dużą blachę polewamy olejem. Ja daję ok. 4 łyżek, żeby tylko nasmarować dno. Układamy skrzydełka dosyć ciasno skórką do góry. Wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika i pieczemy 40 minut na termoobiegu. Po tym czasie wyciągamy, przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 7-10 minut. Skrzydełka wychodzą rewelacyjne a mięso nie jest wysuszone.

Smacznego:))

kurczak, skrzydełka, majeranek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1