Co potrzeba:
- 2 kg skrzydełek kurczaka,
- majeranek,
- przyprawa typu Kucharek,
- czosnek granulowany,
- chili w proszku,
- olej do polania blachy
Wykonanie:
Skrzydełka myjemy. Stronę bez skórki posypujemy Kucharkiem, majerankiem w dużej ilości i czosnkiem granulowanym, stronę ze skórką posypujemy Kucharkiem, odrobiną chili i majerankiem w dużej ilości. Pamiętajcie, że majeranek trzeba rozcierać w palcach, wówczas ma większy aromat. Dużą blachę polewamy olejem. Ja daję ok. 4 łyżek, żeby tylko nasmarować dno. Układamy skrzydełka dosyć ciasno skórką do góry. Wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika i pieczemy 40 minut na termoobiegu. Po tym czasie wyciągamy, przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 7-10 minut. Skrzydełka wychodzą rewelacyjne a mięso nie jest wysuszone.
Smacznego:))
kurczak, skrzydełka, majeranek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1