Co potrzeba:
- 1 kg wątróbki kurzej,
- 1 łyżka oregano,
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego,
- 8 dużych ząbków czosnku,
- 4 cebule,
- 1/6 kostki margaryny do smażenia wątróbki,
- 1/6 kostki margaryny lub 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia cebuli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,
- sól do smaku
Wykonanie:
Wątróbkę myjemy i kładziemy mokrą na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, oregano i czosnek niedźwiedzi. Smażymy często mieszając do odparowania płynu. Pod koniec smażenia solimy do smaku. Wątróbki nie smażymy za długo, ponieważ zrobi się twarda. Na drugiej patelni roztapiamy margarynę i dusimy cebulę z pieprzem i odrobiną soli.
Wątróbkę możemy zmieszać z cebulą na patelni lub podawać osobno na talerzu.
Smacznego:))
kurczak, czosnek niedźwiedzi, oregano, czosnek, cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1