Wątróbka z kurczaka w ziołach

Wątróbka z kurczaka w ziołach



Co potrzeba:

  • 1 kg wątróbki kurzej,

  • 1 łyżka oregano,

  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego,

  • 8 dużych ząbków czosnku,

  • 4 cebule,

  • 1/6 kostki margaryny do smażenia wątróbki,

  • 1/6 kostki margaryny lub 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia cebuli,

  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,

  • sól do smaku

Wykonanie:

Wątróbkę myjemy i kładziemy mokrą na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, oregano i czosnek niedźwiedzi. Smażymy często mieszając do odparowania płynu. Pod koniec smażenia solimy do smaku. Wątróbki nie smażymy za długo, ponieważ zrobi się twarda. Na drugiej patelni roztapiamy margarynę i dusimy cebulę z pieprzem i odrobiną soli.

Wątróbkę możemy zmieszać z cebulą na patelni lub podawać osobno na talerzu.

Smacznego:))

kurczak, czosnek niedźwiedzi, oregano, czosnek, cebula

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1