Co potrzeba:
- 1 kg mięsa - szynki wieprzowej,
- 4 duże cebule,
- 3 duże ząbki czosnku,
- ½ kg pieczarek,
- 3 łyżeczki musztardy,
- ¼ kostki masła,
- Olej do smażenia,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu mielonego,
- 1 pełna łyżka posiekanej natki selera,
- 1 łyżka mąki,
- 2 czubate łyżki śmietany 18%
Wykonanie :
Mięso kroimy na cienkie plasterki, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na dużym płomieniu. Przekładamy na talerz. Cebulę kroimy w krążki, pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Na tą samą patelnię dolewamy ok. 5-6 łyżek oleju, kładziemy cebulę i smażymy na rumiano, dodajemy pieczarki. Smażymy na dużym płomieniu mieszając, żeby nic się nie przypaliło a pieczarki żeby nie wypuszczały za dużo soku. Dodajemy masło, czosnek, musztardę i smażymy przez 5 minut. Dolewamy 0,5 litra wody, dokładamy mięso i dajemy do piekarnika na 150°C na termoobieg na ok. 1 godzinę. Około 15 minut przed końcem duszenia do mięsa w piekarniku dosypujemy natkę z selera i dalej dusimy. Mięso po godzinie powinno być kruche. Wyjmujemy garnek z piekarnika. W kubku mieszamy mąkę z ¼ szklanki wody, kiedy wszystkie grudki nam się rozetrą dodajemy śmietanę, mieszamy i przelewamy do mięsa. Dusimy jeszcze 5 minut mieszając, żeby się nie przypaliło.
Smacznego :))
szynka wieprzowa, cebula, natka selera, pieczarki, musztarda,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1