Co potrzeba:
- 4 piersi z kurczaka,
- Przyprawa typu Kucharek,
- Czosnek granulowany,
- Ser żółty w plasterkach,
- 40 dag pieczarek,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- Bułka tarta,
- Jajka,
- Olej rzepakowy do smażenia,
- Sól do smaku,
- Pieprz do smaku
Wykonanie:
Piersi myjemy, odsączamy z wody, rozbijamy na dosyć cienkie kotlety. Róbcie to wkładając każdą pierś do woreczka lub owijajcie w folię spożywczą. Unikniecie rozpryskiwania mięsa po całej kuchni :)) Na jednym talerzu roztrzepujemy 2 jajka, na drugi wysypujemy bułkę tartą. Rozbite piersi posypujemy równomiernie tylko z jednej strony Kucharkiem i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy na bok. Obieramy pieczarki i kroimy na drobne kawałki, przekładamy na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oleju. Smażymy na dużym płomieniu często mieszając, żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia posypujemy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do przestygnięcia. Przygotowane piersi umaczamy z każdej strony w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej i przekładamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średnim płomieniu z obydwu stron na złoty kolor. Jeśli dwa jajka to za mało dodajcie jeszcze jedno. Usmażone kotlety przekładamy na blachę. Na każdy usmażony kotlet nakładamy porcję pieczarek, porcję kukurydzy, a na to plasterek lub dwa sera żółtego i wkładamy do nagrzanego do 120° C piekarnika, podgrzewamy na termoobiegu do chwili, kiedy ser się rozpuści.
Smacznego :))
kurczak, piersi, pierś, żółty ser, kukurydza, pieczarki
To z pewnością wypróbuję...
OdpowiedzUsuń