Kotlety z piersi kurczaka z pieczarkami i kukurydzą


Kotlety z piersi kurczaka z pieczarkami i kukurydzą



Co potrzeba:

  • 4 piersi z kurczaka,

  • Przyprawa typu Kucharek,

  • Czosnek granulowany,

  • Ser żółty w plasterkach,

  • 40 dag pieczarek,

  • 1/2 puszki kukurydzy,

  • Bułka tarta,

  • Jajka,

  • Olej rzepakowy do smażenia,

  • Sól do smaku,

  • Pieprz do smaku

Wykonanie:

Piersi myjemy, odsączamy z wody, rozbijamy  na dosyć cienkie kotlety. Róbcie to wkładając każdą pierś do woreczka lub owijajcie w folię spożywczą. Unikniecie rozpryskiwania mięsa po całej kuchni :)) Na jednym talerzu roztrzepujemy 2 jajka, na drugi wysypujemy bułkę tartą. Rozbite piersi posypujemy równomiernie tylko z jednej strony Kucharkiem i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy na bok. Obieramy pieczarki i kroimy na drobne kawałki, przekładamy na  patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oleju. Smażymy na dużym płomieniu często mieszając, żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia posypujemy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do przestygnięcia. Przygotowane piersi umaczamy z każdej strony w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej i przekładamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średnim płomieniu z obydwu stron na złoty kolor. Jeśli dwa jajka to za mało dodajcie jeszcze jedno. Usmażone kotlety przekładamy na blachę. Na każdy usmażony kotlet nakładamy porcję pieczarek, porcję kukurydzy, a na to plasterek lub dwa sera żółtego i wkładamy do nagrzanego do 120° C piekarnika, podgrzewamy na termoobiegu do chwili, kiedy ser się rozpuści.

Smacznego :))

kurczak, piersi, pierś, żółty ser, kukurydza, pieczarki

1 komentarz:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1