Co potrzeba:
- 1 kg mielonego mięsa z indyka,
- ½ papryki Ramiro,
- 10 cm pora,
- Kawałek imbiru ok. 5 cm,
- 4 duże ząbki czosnku,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu,
- 1 płaska łyżka soli,
Przyda się blacha i papier do pieczenia
Papryka Ramiro to długa słodka papryka w różnych kolorach odkryta przeze mnie w sklepie kilka dni temu. Ja użyłam czerwonej :)))
Wykonanie:
Paprykę Ramiro kroimy w cienkie krążki, pora kroimy w plasterki, imbir siekamy w drobne kawałki, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy mięso, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. I dokładnie mieszamy. Ustawiamy piekarnik na 170° C, na blachę dajemy papier do pieczenia, a następnie za pomocą dwóch łyżek formujemy kotlety, przekładając mięso z jednej łyżki na drugą, nakładamy na papier. Może to wydawać się na bardzo skomplikowane, ale nic bardziej mylnego. Pieczemy kotlety przez 15 minut na termoobiegu.
Smakują doskonale, zwłaszcza, jak się trafi na imbir, smak jest niebiański.
Smacznego:))
mielone, indyk, papryka ramiro, por, imbir, czosnek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1