Kurczak Bombaj Masala

Kurczak Bombaj Masala



Co potrzeba:

  • 4 piersi kurczaka,

  • 1 cebula,

  • 2 szt. peperoni,

  • 1 cm imbiru,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 1/2 łyżeczki chili,

  • 1 łyżeczka kurkumy,

  • 2 łyżeczki przyprawy Bombaj masala,

  • 1 łyżka cukru trzcinowego,

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,

  • 1 puszka pomidorów,

  • 1 naturalny jogurt (mały kubek)

  • Świeża kolendra,

  • Opcjonalnie 4 pokrojone plastry ananasa z puszki

 Wykonanie:  Do garnka w rodzaju wysokiej patelni dajemy 2 łyżki oleju i drobno pokrojoną cebulę, obsmażamy, dodajemy posiekane peperoni bez nasion, posiekany imbir i zmiażdżony czosnek. Dusimy 2-3 minuty. Dodajemy chili w proszku, kurkumę, Bombaj masala i cukier. Dusimy 1-2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy i pokrojone pomidory z puszki. Wszystko mieszamy i gotujemy 7-10  minut. Piersi kurczaka kroimy na drobniejsze kawałki i smażymy na 1 łyżce oleju do zrumienienia. Można delikatnie posolić pod koniec smażenia, wówczas będzie bardziej wyrazisty w sosie. Mięso przekładamy do sosu i gotujemy razem do miękkości. Na koniec dodajemy kubek jogurtu, posiekaną kolendrę i dokładnie mieszamy. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Smacznego :)) 

kurczak, pierś, piersi, ananas przecier pomidorowy, pomidory, cebula, papryka, imbir, jogurt naturalny, kolendra, kurkuma

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1