Co potrzeba:
- 4 piersi kurczaka,
- 1 cebula,
- 2 szt. peperoni,
- 1 cm imbiru,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki chili,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżeczki przyprawy Bombaj masala,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 naturalny jogurt (mały kubek)
- Świeża kolendra,
- Opcjonalnie 4 pokrojone plastry ananasa z puszki
Wykonanie: Do garnka w rodzaju wysokiej patelni dajemy 2 łyżki oleju i drobno pokrojoną cebulę, obsmażamy, dodajemy posiekane peperoni bez nasion, posiekany imbir i zmiażdżony czosnek. Dusimy 2-3 minuty. Dodajemy chili w proszku, kurkumę, Bombaj masala i cukier. Dusimy 1-2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy i pokrojone pomidory z puszki. Wszystko mieszamy i gotujemy 7-10 minut. Piersi kurczaka kroimy na drobniejsze kawałki i smażymy na 1 łyżce oleju do zrumienienia. Można delikatnie posolić pod koniec smażenia, wówczas będzie bardziej wyrazisty w sosie. Mięso przekładamy do sosu i gotujemy razem do miękkości. Na koniec dodajemy kubek jogurtu, posiekaną kolendrę i dokładnie mieszamy. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Smacznego :))
kurczak, pierś, piersi, ananas przecier pomidorowy, pomidory, cebula, papryka, imbir, jogurt naturalny, kolendra, kurkuma
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1