Łosoś to cudowna, pyszna ryba, którą przyrządza się bardzo szybko. Mięso jest delikatne, a doprawione w ten sposób jest aromatyczne i na pewno posmakuje każdemu
Co potrzeba:
- 700 g świeżego łososia (filet),
- 4 gałązki świeżego lub mrożonego rozmarynu,
- świeżo zmielony pieprz
Co potrzeba na marynatę:
- 3 łyżki oleju,
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu płynnego,
- 2 duże ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę
Wykonanie:
Łososia dzielimy na 3 kawałki, płuczemy, osuszamy papierowym
ręcznikiem. Wszystkie składniki na marynatę dajemy do miski, dokładnie
mieszamy. Do marynaty wkładamy kawałki łososia, smarujemy je z każdej strony
marynatą, przykrywamy miskę folia spożywczą, wkładamy do lodówki na 30 minut do
zamarynowania. Po tym czasie na blachę do pieczenia dajemy papier do pieczenia
w takiej ilości, żeby można było swobodnie zawinąć łososia. Na papier kładziemy gałązki
rozmarynu, na nich układamy kawałki łososia skórą do dołu, wlewamy resztki marynaty,
zakrywamy papierem dając końcówki pod spód. Wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 15 minut na termoobiegu.
Po tym czasie odkrywamy papier, pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Przed podaniem posypujemy pieprzem.
Smacznego :))
Ten łosoś prezentuje się bardzo apetycznie :) Aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, smakuje wybornie :)
UsuńZaplanowałam łososia na niedzielny obiad i wykorzystam Twój przepis. Dzięki i miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i mam nadzieję, że smakował :)
UsuńBardzo apetycznie :) słodko-kwaśna marynata fajnie komponuje się z łososiem :)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda:D
UsuńUwielbiam łososia :-)
OdpowiedzUsuńTo podobnie, jak ja :D
Usuńcudownie wyglada
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo lubię łososia, Twój wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń