Łosoś w marynacie z piekarnika


Łosoś w marynacie z piekarnika

Łosoś to cudowna, pyszna ryba, którą przyrządza się bardzo szybko. Mięso jest delikatne, a doprawione w ten sposób jest aromatyczne i na pewno posmakuje każdemu

Co potrzeba:

  • 700 g świeżego łososia (filet),
  • 4 gałązki świeżego lub mrożonego rozmarynu,
  • świeżo zmielony pieprz

Co potrzeba na marynatę:

  • 3 łyżki oleju,
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu płynnego,
  • 2 duże ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę

Wykonanie:

Łososia dzielimy na 3 kawałki, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie składniki na marynatę dajemy do miski, dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy kawałki łososia, smarujemy je z każdej strony marynatą, przykrywamy miskę folia spożywczą, wkładamy do lodówki na 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie na blachę do pieczenia dajemy papier do pieczenia w takiej ilości, żeby można było swobodnie zawinąć łososia. Na papier kładziemy gałązki rozmarynu, na nich układamy kawałki łososia skórą do dołu, wlewamy resztki marynaty,

zakrywamy papierem dając końcówki pod spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 15 minut na termoobiegu. Po tym czasie odkrywamy papier, pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Przed podaniem posypujemy pieprzem.

Smacznego :))

łosoś, czosnek, sos sojowy ciemny, rozmaryn, miód, marynata, sok z cytryny

12 komentarzy:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1