Ciasto francuskie z borówkami i lekkim kremem budyniowo-maślanym


Ciasto francuskie z lekkim kremem budyniowo-maślanym
Letnie ciasta powinny być lekkie, delikatne i z owocami. To ciasto jest właśnie takie, delikatne, z pysznym kremem i borówkami, wspaniałe na gorące lato, wyjęte prosto z chłodnej lodówki

Co potrzeba:

  • 1 paczka ciasta francuskiego
  • 3 szklanki mleka,
  • 6 żółtek,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy),
  • 150 g masła,
  • 300 g borówki amerykańskiej

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozkładamy na blachę razem z papierem do pieczenia, na którym jest firmowo zwinięte, wyrównujemy je palcami, nakłuwamy widelcem dość gęsto, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, pieczemy ok. 20-25 minut na funkcji góra dół do zrumienienia się ciasta. Upieczone wyjmujemy z piekarnika do wystudzenia. Surowe ciasto francuskie ma zazwyczaj inne wymiary niż nasza blacha. Do tego przepisu możecie je pokroić na mniejsze kawałki i dopasować do Waszej blachy. Po upieczeniu ułóżcie je blisko siebie bez papieru, po wyłożeniu kremu całość ładnie się zespoli. W tym czasie robimy krem. Do miski dajemy żółtka, ekstrat waniliowy, cukier, budyń w proszku, ucieramy do powstania puszystej masy, dodajemy 1/3 szklanki mleka, jeszcze chwilę miksujemy do dokładnego połączenia składników. Do rondelka wlewamy pozostałe mleko, kiedy zacznie się gotować, wlewamy przygotowaną masę żółtkowo budyniową, szybko mieszamy. Kiedy masa zacznie robić się gęsta, wyłączamy płomień, ale mieszamy do powstania  delikatnej masy, która będzie wyglądała jak ścięta jajecznica. Masę zostawiamy do wystudzenia. Mieszajcie ją co jakiś czas, żeby nie zrobił się kożuch. Kiedy masa wystygnie, w misce ucieramy masło, dodajemy po 2 łyżki masy budyniowej i cały czas miksujemy. Po dodaniu całej masy budyniowej jeszcze miksujemy chwilę, aż cała masa będzie aksamitna i gładka. Dodajemy borówki, delikatnie mieszamy. Z upieczonego ciasta ściągamy papier do pieczenie i dajemy je z powrotem na blachę. Wykładamy masę, wyrównujemy, wkładamy ciasto do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie ciasto będzie można dobrze kroić. Przed podaniem możecie porcje udekorować owocami.

Smacznego :))

ciasto francuskie, borówki, budyń, masło, żółtka, mleko, ekstrat waniliowy

8 komentarzy:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1