- 1 paczka ciasta francuskiego
- 3 szklanki mleka,
- 6 żółtek,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżki cukru,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy),
- 150 g masła,
- 300 g borówki amerykańskiej
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozkładamy na blachę razem z papierem do
pieczenia, na którym jest firmowo zwinięte, wyrównujemy je palcami, nakłuwamy
widelcem dość gęsto, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C,
pieczemy ok. 20-25 minut na funkcji góra dół do zrumienienia się ciasta.
Upieczone wyjmujemy z piekarnika do wystudzenia. Surowe ciasto francuskie ma zazwyczaj inne wymiary niż nasza blacha. Do tego przepisu możecie je pokroić na mniejsze kawałki i dopasować do Waszej blachy. Po upieczeniu ułóżcie je blisko siebie bez papieru, po wyłożeniu kremu całość ładnie się zespoli. W tym czasie robimy krem. Do
miski dajemy żółtka, ekstrat waniliowy, cukier, budyń w proszku, ucieramy do
powstania puszystej masy, dodajemy 1/3 szklanki mleka, jeszcze chwilę miksujemy
do dokładnego połączenia składników. Do rondelka wlewamy pozostałe mleko, kiedy zacznie
się gotować, wlewamy przygotowaną masę żółtkowo budyniową, szybko mieszamy.
Kiedy masa zacznie robić się gęsta, wyłączamy płomień, ale mieszamy do
powstania delikatnej masy, która będzie wyglądała
jak ścięta jajecznica. Masę zostawiamy do wystudzenia. Mieszajcie ją co jakiś czas, żeby nie zrobił się kożuch. Kiedy masa wystygnie, w
misce ucieramy masło, dodajemy po 2 łyżki masy budyniowej i cały czas
miksujemy. Po dodaniu całej masy budyniowej jeszcze miksujemy chwilę, aż cała
masa będzie aksamitna i gładka. Dodajemy borówki, delikatnie mieszamy. Z
upieczonego ciasta ściągamy papier do pieczenie i dajemy je z powrotem na
blachę. Wykładamy masę, wyrównujemy, wkładamy ciasto do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie ciasto będzie można dobrze kroić. Przed podaniem możecie porcje
udekorować owocami.
Smacznego :))
Idealne letnie ciacho, z małym nakładem pracy a jakie smaczne :-)
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie :)
UsuńCiasto doskonałe na lato. Prezentuje się bardzo zachęcająco. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam francuskie desery :) Ten wygląda obłędnie <3
OdpowiedzUsuńA do tego jakie smaczne :)
UsuńPyszne, prawie jak kremówka!
OdpowiedzUsuńDokładnie :D
Usuń