Pikle z cukinii na ostro

Pikle z cukinii

 Kiedy mamy nadmiar cukinii na działce i już nic nam nie przychodzi do głowy, co jeszcze z niej można zrobić, koniecznie zróbcie z niej pikle na ostro. Są fantastyczne w smaku i znikają bardzo szybko. Z przepisu wychodzi ok. 12 słoików 0,33 l

Co potrzeba:

  • 4 kg oczyszczonej cukinii młodej ze skórą (jeśli stara, bez skóry)

Co potrzeba na zalewę:

  • 500 ml octu spirytusowego 10%,
  • 1 kg cukru,
  • 170 g soli,
  • 15 g papryki ostrej chili (1 torebka),
  • 8 łyżek oleju,
  • 2 duże główki czosnku

Wykonanie:

Cukinię kroimy na kawałki  5-7 cm, każdy kawałek kroimy na pół, pozbawiamy pestek i miękkich części, kroimy wzdłuż na paski ok. 0,7 cm szerokości, przekładamy do dużej miski. Ważymy na bieżąco Jeśli cukinia ma delikatną skórkę, nie trzeba jej obierać. 

Czosnek obieramy, małe ząbki kroimy na 2 części, duże na 3-4 części. Przekładamy do garnka. Dodajemy resztę składników na zalewę, mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę przelewamy do cukinii, mieszamy. Zostawiamy na 1 godzinę, ale co 15 minut dokładnie całość mieszamy. Cukinia zmniejszy objętość i powstanie dużo płynu. Po tym czasie cukinię przekładamy do słoików, najlepiej za pomocą szczypiec lub widelcem, żeby uniknąć poparzenia rąk ostrą papryką, zalewę co jakiś czas mieszamy, żeby papryka była równomiernie zawieszona w płynie i zalewamy nią słoiki pozostawiając 1 cm od brzegu, a na końcu do każdego słoika dajemy po kilka kawałków czosnku, który został na dnie miski. Wycieramy brzegi słoików, zakręcamy, umieszczamy w garnku wyścielonym ściereczką na dnie, napełniamy wodą do wysokości 3/4 słoików, gotujemy 5-7 minut od chwili zagotowania się wody w garnku. Słoiki można zostawić w garnku do wystudzenia lub wyjąć na blat. Nie odwracamy ich do góry dnem.

Smacznego :))

cukinia, papryka chili, czosnek, ocet


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1