Kotlety schabowe

Kotlety schabowe



Co potrzeba:

  • 4 kotlety ze schabu,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 2 jajka,

  • Bułka tarta,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Kotlety myjemy, odsączamy z wody, wkładamy po jednym lub dwa do woreczka w zależności od tego, jaka jest wielkość woreczków. Kotlety muszą mieć dużo luzu. Tłuczemy każdy kawałek mięsa z dwóch stron na dosyć cienkie piastry ok. 0,4 -0,5 cm. Jeśli będą za grube mięso po usmażeniu będzie twarde. Oprószamy tylko jedną stronę każdego kotleta równomiernie solą, pieprzem i rozkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jajka rozbijamy na głęboki talerz, roztrzepujemy widelcem, aż połączy nam się żółtko z białkiem. Na drugi talerz wsypujemy ok. 6 łyżek bułki tartej. Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby pokryło się całe dno patelni. Każdy kotlet moczymy z dwóch stron w jajku, następnie w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Smacznego :))

schab

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1