Co potrzeba:
- 4 kotlety ze schabu,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- Bułka tarta,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Kotlety myjemy, odsączamy z wody, wkładamy po jednym lub dwa do woreczka w zależności od tego, jaka jest wielkość woreczków. Kotlety muszą mieć dużo luzu. Tłuczemy każdy kawałek mięsa z dwóch stron na dosyć cienkie piastry ok. 0,4 -0,5 cm. Jeśli będą za grube mięso po usmażeniu będzie twarde. Oprószamy tylko jedną stronę każdego kotleta równomiernie solą, pieprzem i rozkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jajka rozbijamy na głęboki talerz, roztrzepujemy widelcem, aż połączy nam się żółtko z białkiem. Na drugi talerz wsypujemy ok. 6 łyżek bułki tartej. Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby pokryło się całe dno patelni. Każdy kotlet moczymy z dwóch stron w jajku, następnie w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
Smacznego :))
schab
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1