Faworki na piwie czyli chrusty na piwie

Faworki na piwie czyli chrusty na piwie

Najlepsze, jakie jadłam. Mega kruche i delikatne


Co potrzeba:

  • 5 żółtek

  • Ok. 1/3 szklanki piwa, piwa dajemy tyle samo objętości ile objętości zajmują żółtka  w szklance,

  • Ok. ½ kg mąki luksusowej typ 550,

  • Szczypta soli,

  • Olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Na stolnicę wysypujemy szklankę mąki, rozgarniamy na boki, żeby powstało gniazdo z pustym środkiem. W środek dajemy żółtka, sól i wlewamy piwo. Wyrabiamy rękami ciasto. Jeśli bardzo lepi się do rąk dosypujemy jeszcze mąki. Jeśli nie macie stolnicy możecie śmiało przygotować ciasto w większej misce, a następnie wykorzystać blat. Ciasto powinno być lekkie, delikatne, nie glinowate. W trakcie wyrabiania porzucajcie nim o stolnicę, będzie bardziej puszyste. Ja wyrabiam ok. 5 minut. Po tym czasie odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na cieniutki placek. Resztę ciasta dajemy w tym czasie do folii, żeby nie wysychało. Placek kroimy na paski o kształcie rombów o szerokości ok. 3,0 cm i długości ok. 8-10 cm. Każdy pasek przecinamy na środku tak, żeby można było przełożyć  jeden koniec. Nacięcie powinno mieć ok. 3 cm.



Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu porcjami, na złoty kolor z każdej strony. Najlepszy jest szeroki nie za wysoki garnek lub głęboka patelnia. Oleju powinno być  ok. 3-4 cm wysokości od dna. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Gorące faworki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :))

1 komentarz:

  1. ciociaKarlocia21 lutego 2017 14:48

    Potwierdzam!
    przepis mamusi - od lat - faworki na piwie!
    są idealne!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1