Pyszne, aromatyczne podudzia podawane z pieczonymi pieczarkami
Co potrzeba:
- 15 dużych podudzi z kurczaka,
- 1 kg pieczarek średnich lub małych,
- Sól do posypania mięsa,
- Suszone oregano do posypania mięsa,
- Papryka chili do posypania mięsa
Co potrzeba do marynaty:
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 1 łyżka suszonych płatków czosnku (trzeba je troszkę pokruszyć w moździerzu),
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Wykonanie:
Składniki na marynatę dajemy do miski takiej wielkości, żeby pomieściła podudzia i dokładnie mieszamy. Podudzia oddzielamy od kości nie uszkadzając skóry. Zostawiamy tylko chrząstkę na końcu podudzia, żeby łatwiej było nadać ładny kształt. Wszystkie podudzia muszą być odwrócone na lewą stronę. Wkładamy je do miski z marynatą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. W międzyczasie czyścimy pieczarki. Jeśli są większe, kroimy na połówki zostawiając połówki nóżek przymocowane do kapeluszy. Podudzia wyjęte z lodówki odwracamy na prawą stronę nadając im kształt i układamy na blachę. Jeśli została marynata w misce, to ją również dajemy na blachę. Posypujemy je solą i oregano z jednej strony. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C na termoobieg na 40 minut. Po tym czasie odwracamy, posypujemy solą i chili i wstawiamy z powrotem do piekarnika na jeszcze 10 minut. Upieczone podudzia przekładamy do pojemnika żaroodpornego i pozostawiamy w ciepłym piekarniku, żeby nie wystygły. Na blaszce powinien pozostać tłuszcz wraz z pozostałościami po pieczeniu mięsa. Zlewamy to wszystko na patelnię i smażymy na tym pieczarki. Mieszamy często, dopóki nie puszczą wody. Smażymy je, aż będą rumiane. Przełożone na talerze udka posypujemy pieczarkami. Całość możemy podać z frytkami albo pieczonymi grzankami natartymi czosnkiem, a do tego dużo surowych warzyw. Pycha:))
Smacznego :))
Zapraszam do siebie http://10198.blogspot.com/