Doskonała i bardzo smaczna sałatka, która często gości na moim stole. Dobrze sprawdza się na imprezach
Co potrzeba:
- 1 średni kalafior,
- 1 papryka czerwona,
- ½ długiego ogórka,
- 10 cm pora,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 czubate łyżki majonezu,
- sól pieprz do smaku
Wykonanie:
Kalafiora dzielimy na cząstki i gotujemy 3 minuty od chwili zagotowania wody w garnku (musi być chrupiący), przekładamy na sitko do całkowitego wystudzenia. Pora kroimy w cienkie półksiężyce, dajemy do miski i posypujemy dwoma szczyptami soli. Paprykę kroimy na paseczki 1,5 x 05 cm, dajemy do pora. Umytego ogórka kroimy ze skórą w cienkie półksiężyce i dajemy do reszty w misce, dodajemy kukurydzę i ostudzonego kalafiora podzielonego na jeszcze drobniejsze cząstki, ale nie za drobne. Posypujemy pieprzem, dokładnie mieszamy i dodajemy majonez. Jeśli uważacie, że majonezu jest dla Was na mało, śmiało dodajcie. Po dokładnym wymieszaniu wszystkiego spróbujcie, czy nie musicie dosypać odrobiny soli.
Smacznego :))
kalafior, papryka, kukurydza, por, majonez, ogórek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1