Co potrzeba:
- 2 średniej wielkości karpie,
- Mąka,
- Przyprawa typu Kucharek,
- Olej do smażenia,
Karpie czyścimy z pozostałych łusek, odcinamy głowy poniżej skrzeli. Resztę kroimy na ok. 2 cm dzwonka. Część przy ogonie zostawiamy trochę grubszą ok. 5 cm, ale bez odcinania ogona. Usmażona płetwa ogonowa jest pyszna i chrupiąca. Kawałki ryby z każdej strony posypujemy Kucharkiem. Na duży talerz wsypujemy mąkę, obtaczamy dokładnie kawałki ryby i kładziemy na rozgrzany olej. Najlepszy do smażenia jest olej rzepakowy, ponieważ ma wysoki stopień dymienia. Aby sprawdzić, czy olej jest rozgrzany na tyle, aby położyć w nim rybę, możecie dotknąć do patelni końcówką ogona. Jeśli zaczyna skwierczeć, to już czas na smażenie. Oleju musi być ok. 1 cm głębokości. Układamy dzwonka tak, żeby się nie stykały i smażymy na średnim płomieniu najpierw jedną stronę ryby. Jak jest przyrumieniona odwracamy na drugą stronę najlepiej za pomocą dwóch widelców lub łopatki i widelca. Nie przewracajcie za często, bo z ryby nic nie zostanie, tylko okruchy. Jeśli będziecie smażyć drugą porcję ryby dolejcie oleju.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1