Co potrzeba:
- 2 kg kiszonej kapusty,
- 3 pełne garście suszonych grzybów,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 2 duże liście laurowe,
- 3 długie kiełbasy podwawelskie,
- 5 dużych cebul,
- ½ kostki margaryny lub 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 6 suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek,
- Sól do smaku,
- Pieprz do smaku,
Wykonanie:
Grzyby przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Kiełbasę kroimy w półksiężyce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy kiełbasa zaczyna robić się rumiana wsypujemy drobno pokrojoną cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość dalej smażymy, aż cebula będzie zeszklona i miękka. W międzyczasie przygotowujemy kapustę, którą musimy obgotować kilka razy w czystej wodzie. Robimy to w ten sposób, że do garnka przekładamy kapustę, zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem, aż do momentu wrzenia. Odcedzamy kapustę, zalewamy ponownie zimną wodą i powtarzamy czynność dwa - trzy razy. Pozbywamy się w ten sposób nadmiaru soli i kwasu z kiszenia. Tak przygotowaną kapustę przekładamy do garnka z kiełbasą i cebulą. Wlewamy 0,5 l wody, dokładnie mieszamy. Namoczone grzyby odcedzamy, płuczemy w wodzie, kroimy na kawałki i dodajemy do kapusty. Dodajemy również śliwki, Bigos co jakiś czas mieszamy, gotujemy na małym płomieniu pod przykryciem ok. 3 godziny. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wody. Jak kapusta jest miękka, zdejmujemy przykrywkę i gotujemy dalej, często mieszając, żeby bigos się nie przypalił. Bigos doprawiamy według swojego smaku solą i pieprzem. Bigos jest tym lepszy im dłużej się gotuje. Można go jeszcze gotować po 1 godzinie przez trzy kolejne dni.
Smacznego :))
kapusta kiszona, suszone grzyby, kiełbasa podwawelska, śliwki suszone, cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1