Pańskie jadło

Pańskie jadło

Przyda się duża głęboka patelnia i mniejsza patelnia

Co potrzebujemy:

  • 30 dag surowego wędzonego boczku,

  • 4 duże ziemniaki,

  • 2 duże czerwone papryki,

  • 8 ząbków czosnku,

  • 1 łyżeczka tymianku,

  • 3 duże cebule,

  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,

  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego lub keczupu,

  • 5 łyżek oleju rzepakowego do smażenia,

  • ok. 1/5 margaryny do smażenia

  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu,

  • sól,
Wykonanie:

Boczek kroimy w większą kostkę i smażymy na 5 łyżkach oleju na dużej patelni często mieszając, przekładamy usmażony na miseczkę. Kroimy obrane ziemniaki w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm, cebulę drobno i wszystko wrzucamy na patelnię z tłuszczem po boczku. Smażymy do zrumienienia ziemniaków na większym płomieniu często mieszając, żeby się nie przypaliło.

W międzyczasie kroimy paprykę na większe kawałki ok. 3 x 3 cm, czosnek przepuszczamy przez praskę, i dajemy z papryką na mniejszą patelnię z rozgrzaną margaryną, dodajemy tymianek, wszystko razem smażymy bardzo często mieszając, żeby się nie przypaliło na większym płomieniu. Ziemniaki, jak zaczną łapać złoty kolor solimy do smaku, (pamiętajmy, że boczek jest słony) i pieprzymy.

Paprykę solimy jak zacznie robić się szklista, posypujemy pieprzem, słodką papryką i na koniec smażenia dodajemy przecier lub keczup. Przekładamy wszystko włącznie z boczkiem do ziemniaków, dokładnie mieszamy i zajadamy.

Smacznego:))

boczek, papryka, ziemniaki, czosnek, przecier pomidorowy, keczup

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1