Sos cytrynowy

Sos cytrynowy



Co potrzeba:

  • 0,5 l mleka 3,2%,

  • 1 płaska łyżeczka kurkumy,

  • 1 cukier waniliowy,

  • 3 łyżki cukru,

  • 1 czubata łyżka budyniu waniliowego,

  • 4 żółtka,

  • Sok z połówki dużej cytryny

Wykonanie:

Budyń i kurkumę rozrabiamy w pół szklanki mleka, resztę mleka zagotowujemy w rondelku z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy przygotowany budyń. Wyłączamy płomień i jeszcze chwilę mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia mieszając co jakiś czas, żeby nie zrobił się kożuch. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na krem, następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń, żeby żółtka się nie ścięły. Na koniec wyciskamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Całość z powrotem przelewamy do rondelka i gotujemy na średnim płomieniu cały czas mieszając, żeby nie porobiły się kluchy. Jak zacznie się gotować, wyłączamy płomień i zestawiamy. Sos powinien wyjść mocno spieniony.

Jeśli chcemy sos wykorzystać jako polewa do lodów, możemy użyć gorącego, natomiast trzeba go koniecznie schłodzić do deserów z bitą śmietaną.

Smacznego :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1