Raffaello

Raffaello



Co potrzeba:

  • 2 duże paczki krakersów,

  • 1 litr mleka,

  • 2 niepełne szklanki cukru,

  • 4 pełne ale nie czubate łyżki mąki pszennej,

  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,

  • 1 i 1/2 kostki margaryny do pieczenia,

  • 4 żółtka,

  • 45 dag wiórek kokosowych,

Wykonanie:

Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy razem z cukrem, wlewamy 1 szklankę mleka i ponownie mieszamy. Resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy całą mieszaninę. Przez chwilę gotujemy ciągle mieszając, żeby nie porobiły się kluchy. Zostawiamy do ostygnięcia. Ucieramy żółtka z margaryną i dodajemy po trochę, żeby się nie zważyło, ugotowaną masę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Zostawcie sobie trochę wiórek do posypania ciasta na wierzchu.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy kolejno:

ciastka, masę, ciastka, masę, znów ciastka, masę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.

Ciasto jest delikatne i rozpływa się w buzi.

Smacznego :))

krakersy, wiórki kokosowe, kokos

3 komentarze:

  1. Proste i genialne, a przy okazji świetnie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy może być prawdziwe mało zamiast margaryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście, że można, trzeba tylko przeliczyć ilości, ponieważ kostka margaryny ma 250 g, a kostka masła 200 g

      Usuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1