Co potrzeba:
- 2 duże paczki krakersów,
- 1 litr mleka,
- 2 niepełne szklanki cukru,
- 4 pełne ale nie czubate łyżki mąki pszennej,
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 i 1/2 kostki margaryny do pieczenia,
- 4 żółtka,
- 45 dag wiórek kokosowych,
Wykonanie:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy razem z cukrem, wlewamy 1 szklankę mleka i ponownie mieszamy. Resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy całą mieszaninę. Przez chwilę gotujemy ciągle mieszając, żeby nie porobiły się kluchy. Zostawiamy do ostygnięcia. Ucieramy żółtka z margaryną i dodajemy po trochę, żeby się nie zważyło, ugotowaną masę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Zostawcie sobie trochę wiórek do posypania ciasta na wierzchu.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy kolejno:
ciastka, masę, ciastka, masę, znów ciastka, masę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.
Ciasto jest delikatne i rozpływa się w buzi.
Smacznego :))
krakersy, wiórki kokosowe, kokos
Proste i genialne, a przy okazji świetnie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńCzy może być prawdziwe mało zamiast margaryny?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście, że można, trzeba tylko przeliczyć ilości, ponieważ kostka margaryny ma 250 g, a kostka masła 200 g
Usuń