Co potrzeba:
- 0,5 l mleka 3,2%,
- 1 płaska łyżeczka kurkumy,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 łyżki cukru,
- 1 czubata łyżka budyniu waniliowego,
- 4 żółtka,
- Sok z połówki dużej cytryny
Wykonanie:
Budyń i kurkumę rozrabiamy w pół szklanki mleka, resztę mleka zagotowujemy w rondelku z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy przygotowany budyń. Wyłączamy płomień i jeszcze chwilę mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia mieszając co jakiś czas, żeby nie zrobił się kożuch. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na krem, następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń, żeby żółtka się nie ścięły. Na koniec wyciskamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Całość z powrotem przelewamy do rondelka i gotujemy na średnim płomieniu cały czas mieszając, żeby nie porobiły się kluchy. Jak zacznie się gotować, wyłączamy płomień i zestawiamy. Sos powinien wyjść mocno spieniony.
Jeśli chcemy sos wykorzystać jako polewa do lodów, możemy użyć gorącego, natomiast trzeba go koniecznie schłodzić do deserów z bitą śmietaną.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1