Deser z sosem cytrynowym

Deser z sosem cytrynowym



Co potrzeba:

  • Bita śmietan typu śnieżka,

  • Sos cytrynowy ( przepis TUTAJ )

  • Twarde gruszki  po 1 sztuce na jeden pucharek,

  • Wino białe słodkie,

  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu,

  • posypka z czekolady,

Wykonanie:

Gruszki obieramy, wycinamy gniazda i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do rondelka, wlewamy pół  szklanki wody, po 3 łyżki wina na 1 gruszkę, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż gruszki będą miękkie. Od czasu do czasu mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba, to dolewamy wody. Pod koniec duszenia wsypujemy kardamon, dusimy jeszcze chwilę do zredukowania płynu i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śnieżkę z połowy mleka z przepisu na opakowaniu. Przekładamy do pucharków w kolejności: sos cytrynowy, bita śmietana, porcja gruszek, sos cytrynowy, na wierzch bita śmietana posypana czekoladą.

Smacznego :))

1 komentarz:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1