Co potrzeba:
- Bita śmietan typu śnieżka,
- Sos cytrynowy ( przepis TUTAJ )
- Twarde gruszki po 1 sztuce na jeden pucharek,
- Wino białe słodkie,
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
- posypka z czekolady,
Wykonanie:
Gruszki obieramy, wycinamy gniazda i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do rondelka, wlewamy pół szklanki wody, po 3 łyżki wina na 1 gruszkę, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż gruszki będą miękkie. Od czasu do czasu mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba, to dolewamy wody. Pod koniec duszenia wsypujemy kardamon, dusimy jeszcze chwilę do zredukowania płynu i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śnieżkę z połowy mleka z przepisu na opakowaniu. Przekładamy do pucharków w kolejności: sos cytrynowy, bita śmietana, porcja gruszek, sos cytrynowy, na wierzch bita śmietana posypana czekoladą.
Smacznego :))
wspaniały deserek!!! :-)
OdpowiedzUsuń