Czekoladowy wulkan

Czekoladowy wulkan

Rewelacyjny deser na rózne okazje, chociaż bez okazji też pysznie smakuje. Nawet, jeśli nie popłynie lawa jest bardzo smaczny. Doskonały z dodatkiem lodów i mięty


Co potrzeba:

  • 3 jajka,

  • 100 g gorzkiej czekolady 70%,

  • 2 łyżki mąki,

  • 100 g masła,

  • 5 łyżek cukru,

  • słodkie kakao do oprószenia kokilek

Przepis wystarcza na 6 kokilek

Wykonanie:

Najpierw przygotujemy kokilki smarując je odrobiną masła, następnie wsypujemy trochę kakao i odwracamy tak kokilki, żeby kakao równomiernie przywarło do ścianek. nadmiar należy wysypać.

Piekarnik nastawiamy na 180°C

Czekoladę i masło umieszczamy w naczyniu, które stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Mieszamy, aż się roztopi. Ja rozpuszczam czekoladę i masło w mikrofalówce na funkcji służącej do rozmrażania. Najpierw daję czekoladę, a jak robi się miękka dodaję masło i rozpuszczam razem. Po wyjęciu dokładnie mieszam, żeby powstała gładka masa. W osobnym naczyniu ubijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce mąkę, mieszamy dokładnie i to wszystko dajemy do naczynia z roztopioną czekoladą i masłem. Ponownie mieszamy. Nakładamy masę do przygotowanych kokilek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 10 minut na funkcji góra-dół

Wyciągamy kokilki i wykładamy ciasta na talerzyki. Wyłożone z kokilek będą do góry nogami, więc musimy je szybko odwrócić, żeby nasz wulkan mógł wypuścić czekoladową lawę :))

Smacznego :))

czekolada, lava cake, fondant czekoladowy

1 komentarz:

  1. Wygląda cudnie :) i z chęcią bym zjadła, ale na diecie jestem ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1