Co potrzeba:
- 3 jajka,
- 100 g gorzkiej czekolady 70%,
- 2 łyżki mąki,
- 100 g masła,
- 5 łyżek cukru,
- słodkie kakao do oprószenia kokilek
Przepis wystarcza na 6 kokilek
Wykonanie:
Najpierw przygotujemy kokilki smarując je odrobiną masła, następnie wsypujemy trochę kakao i odwracamy tak kokilki, żeby kakao równomiernie przywarło do ścianek. nadmiar należy wysypać.
Piekarnik nastawiamy na 180°C
Czekoladę i masło umieszczamy w naczyniu, które stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Mieszamy, aż się roztopi. Ja rozpuszczam czekoladę i masło w mikrofalówce na funkcji służącej do rozmrażania. Najpierw daję czekoladę, a jak robi się miękka dodaję masło i rozpuszczam razem. Po wyjęciu dokładnie mieszam, żeby powstała gładka masa. W osobnym naczyniu ubijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce mąkę, mieszamy dokładnie i to wszystko dajemy do naczynia z roztopioną czekoladą i masłem. Ponownie mieszamy. Nakładamy masę do przygotowanych kokilek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 10 minut na funkcji góra-dół
Wyciągamy kokilki i wykładamy ciasta na talerzyki. Wyłożone z kokilek będą do góry nogami, więc musimy je szybko odwrócić, żeby nasz wulkan mógł wypuścić czekoladową lawę :))
Smacznego :))
czekolada, lava cake, fondant czekoladowy
Wygląda cudnie :) i z chęcią bym zjadła, ale na diecie jestem ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń