Co potrzeba na klopsiki:
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- 1 średnia cebula,
- 6 ząbków czosnku,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu mielonego,
- 1 jajko,
- 1 czerstwa bułka,
- Bułka tarta,
- Olej do smażenia,
- ugotowany makaron penne
- 2 puszki pomidorów,
- 1 puszka fasolki czerwonej,
- 6 ząbków czosnku,
- 6 gałązek świeżego oregano,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 2 duże papryki,
- 1 cebula,
- 4 łyżki oleju
Bułkę moczymy w wodzie, kiedy jest namoczona, wyciskamy i dajemy do miski. Dodajemy mięso mielone, cebulę pokrojoną bardzo drobno, lub posiekaną w blenderze, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie i formujemy kotleciki w kształcie niewielkiego walca. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na średnim płomieniu z każdej strony do zrumienienia. Tak usmażone klopsiki przekładamy na talerz żeby odpoczęły.
Robimy sos:
Cebulę kroimy bardzo drobno, czosnek siekamy dość drobno, paprykę kroimy na kawałki, oregano siekamy na drobne kawałeczki. Do rondla wlewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dusimy na średnim płomieniu, aż cebula się zeszkli. Musicie mieszać często, żeby się nie przypaliła. Dodajemy paprykę i pomidory. Całość dusimy ok. 10 minut. Dodajemy fasolę i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 5-7 minut. Do gotowego sosu wkładamy klopsy, gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Gotowe klopsiki możecie podać z makaronem penne.
Smacznego :))
mielone, wołowina, fasola czerwona, papryka, cebula, pomidory,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1