Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym z fasolą

Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym z fasolą



Co potrzeba na klopsiki:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego,

  • 1 średnia cebula,

  • 6 ząbków czosnku,

  • 1 płaska łyżeczka soli,

  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego,

  • 1 jajko,

  • 1 czerstwa bułka,

  • Bułka tarta,

  • Olej do smażenia,

  • ugotowany makaron penne
Co potrzeba na sos:
  • 2 puszki pomidorów,

  • 1 puszka fasolki czerwonej,

  • 6 ząbków czosnku,

  • 6 gałązek świeżego oregano,

  • 1 płaska łyżeczka soli,

  • ½ łyżeczki pieprzu,

  • 2 duże papryki,

  • 1 cebula,

  • 4 łyżki oleju
Wykonanie klopsików:

Bułkę moczymy w wodzie, kiedy jest namoczona, wyciskamy i dajemy do miski. Dodajemy mięso mielone, cebulę pokrojoną bardzo drobno, lub posiekaną w blenderze, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie i formujemy kotleciki w kształcie niewielkiego walca. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na średnim płomieniu z każdej strony do zrumienienia. Tak usmażone klopsiki przekładamy na talerz żeby odpoczęły.

Robimy sos:

Cebulę kroimy bardzo drobno, czosnek siekamy dość drobno, paprykę kroimy na kawałki, oregano siekamy na drobne kawałeczki. Do rondla wlewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dusimy na średnim płomieniu, aż cebula się zeszkli. Musicie mieszać często, żeby się nie przypaliła. Dodajemy paprykę i pomidory. Całość dusimy ok. 10 minut. Dodajemy fasolę i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 5-7 minut. Do gotowego sosu wkładamy klopsy, gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Gotowe klopsiki możecie podać z makaronem penne.

Smacznego :))

mielone, wołowina, fasola czerwona, papryka, cebula, pomidory,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1