Boczek pieczony w ziołach z jałowcem

Boczek pieczony w ziołach z jałowcem


Boczek zaczynamy marynować 3 dni przed pieczeniem.


Co potrzeba:
  • Ok. 1,5 kg boczku surowego bez żeber,
Co potrzeba na marynatę:

  • 1 główka czosnku,

  • 2 łyżki majeranku,

  • 20 ziaren jałowca,

  • 20 ziaren kolendry,

  • 1 liść laurowy,

  • 6 ziaren ziela angielskiego,

  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego,

  • 1 płaska łyżeczka soli,

  • 1/3 szklanki oleju
Wykonanie:

Jałowiec i kolendrę rozgniatamy w moździerzu. Mieszamy składniki na marynatę najlepiej w woreczku strunowym. Do worka z marynatą wkładamy boczek, zaciskamy worek i palcami rozprowadzamy marynatę równomiernie po mięsie. Wyciskamy powietrze z worka i zaciskamy ponownie. Tak przygotowany boczek wkładamy do lodówki na 3 dni. Po tym czasie boczek przekładamy do rondla tak, żeby skóra była na dnie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy 30 minut na termoobiegu bez przykrywki. Następnie odwracamy boczek, przykrywamy przykrywką i pieczemy 20 minut. Odwracamy ponownie boczek i pieczemy 20 minut, a później jeszcze raz przewracamy i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie boczek powinien być dobry.

Smacznego :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1