Boczek pieczony w ziołach z tymiankiem

Boczek pieczony w ziołach z tymiankiem


Boczek zaczynamy marynować 3 dni przed pieczeniem.

Co potrzeba:
  • Ok. 1,5 kg boczku surowego bez żeber,
Co potrzeba na marynatę:
  • 1 główka czosnku,

  • 1 czubata łyżka tymianku,

  • 1 łyżka oregano,

  • 2 łyżki majeranku,

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,

  • 1 płaska łyżeczka soli,

  • 2 liście laurowe

  • 1/3 szklanki oleju
Wykonanie:

Mieszamy składniki na marynatę najlepiej w woreczku strunowym. Do worka z marynatą wkładamy boczek, zaciskamy worek i palcami rozprowadzamy marynatę równomiernie po mięsie. Wyciskamy powietrze z worka i zamykamy ponownie. Tak przygotowany boczek wkładamy do lodówki na 3 dni. Po tym czasie boczek przekładamy do rondla razem z marynatą tak, żeby skóra była na dnie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy 30 minut na termoobiegu bez przykrywki. Następnie odwracamy boczek, przykrywamy przykrywką i pieczemy 20 minut. Odwracamy ponownie boczek i pieczemy 20 minut, a później jeszcze raz przewracamy i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie boczek powinien być dobry.

Smacznego :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1