Jest to rodzaj deseru, który w trakcie jedzenia rozpływa się w ustach i wbrew pozorom nie jest za słodki, a truskawki są na tyle świeże po upieczeniu, że wycieka z nich sok.
Co potrzeba:
- 700-800 g truskawek
- 5 białek,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki pełne cukru waniliowego,
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
- 1/2 szklanki oleju
Wykonanie:
Truskawki czyścimy z szypułek. Ubijamy białka na sztywno, dosypujemy cukier i cukier waniliowy, chwilę ucieramy, dosypujemy budyń w proszku, znów chwilę ucieramy. Kiedy masa będzie sztywna dolewamy olej, ucieramy do połączenia składników. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Papier powinien być wyżej niż sama tortownica, ponieważ w trakcie pieczenia pianka będzie rosła powyżej brzegów. Po wyciągnięciu z piekarnika opadnie. Na wylaną masę układamy truskawki delikatnie dociskając do dna. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 45 minut na funkcję pieczenia góra-dół. Po upieczeniu otwieramy nieznacznie drzwiczki piekarnika i czekamy 5 minut. Po tym czasie wyciągamy upieczoną bezową piankę z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia w tortownicy, w przeciwnym razie trudno ją będzie pokroić.
Smacznego :))
truskawki, budyń,
Serdecznie zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie. Temat: deser z truskawek. Szczegóły: http://www.heavenlytastycooking.com/konkurs/
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie:))
OdpowiedzUsuń