Co potrzeba:
- Ryż ugotowany według TEGO przepisu,
- 1 kg karkówki,
- Olej do smażenia,
- 4 duże cebule,
- 2 duże papryki czerwone,
- 4 łyżki posiekanej natki selera,
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oregano,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 8 łyżek sosu sojowego jasnego
Składniki na marynatę mieszamy w większej misce. Karkówkę kroimy na cienkie, małe plastry, przekładamy do miski z marynatą, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Gotujemy ryż według TEGO przepisu. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Po 2 godzinach na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy pierwszą porcję mięsa. Mięso powinno się smażyć na większym płomieniu do zrumienienia. Musicie często mieszać, żeby się nie przypaliło. Usmażone wyjmujemy bez tłuszczu na miskę. Na patelnię dolewamy 2 łyżki oleju i smażymy drugą część mięsa. Usmażone przekładamy również bez tłuszczu do miski. Cebule kroimy w półplasterki i smażymy na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Pod koniec smażenia dodajemy pieprz. Usmażoną cebulę przekładamy razem z tłuszczem do ugotowanego ryżu. Na patelnię dajemy 2 łyżki oleju i smażymy pokrojoną paprykę na średnim płomieniu często mieszając, żeby się nie przypaliła. Kiedy papryka zacznie robić się szklista dodajemy sól i posiekaną natkę selera, mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty. Całość przekładamy do ryżu. Na patelnię dajemy z powrotem usmażone mięso, wlewamy 2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem 40 minut na małym płomieniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy płomień i redukujemy płyn. Gotowe mięso przekładamy do ryżu. Całość dokładnie mieszamy. Przed podanie podgrzewamy w mikrofalówce.
Smacznego :))
karkówka wieprzowa, wieprzowina, sos sojowy, czerwona papryka, cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1