Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa


To jedna z tych zup, którymi zajadałam się w dzieciństwie.


Co potrzeba:

  • 2 udka z kurczaka,

  • 2 duże ziemniaki,

  • 30-40 dag świeżego szczawiu,

  • 1 łyżka posiekanego koperku,

  • 3/4 szklanki śmietany 18%,

  • 1 łyżka mąki pszennej,

  • 4 łyżeczki przyprawy typu Kucharek,

  • Małe jajka kurze ugotowane na twardo po 2 sztuki  na osobę

Wykonanie:

Do garnka dajemy umyte udka, ziemniaki pokrojone w drobna kostkę, zalewamy wodą do 3 litrów i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy na dużym płomieniu, a kiedy zupa zacznie się gotować, zmniejszamy płomień, wsypujemy kucharka i gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy pokrojony drobno szczaw, koperek i gotujemy 20 minut. Do śmietany dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i przekładamy do zupy. Czekamy, aż zupa się ponownie zagotuje i wyłączamy płomień. Zupa najlepsza jest po kilkunastu minutach, kiedy zaczyna gęstnieć od mąki. Na talerze dajemy pokrojone w plasterki jajka i nalewamy zupę.

Smacznego :))

udka z kurczaka, szczaw, koperek, śmietana 18%, jajka, ziemniaki

2 komentarze:

  1. super smaczna zupka, ja robię szczawiową z ryżem i jakiem :-)
    http://kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szczawiową:)U mnie znajdziesz podobną,tyle,że z ryżem:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1