To jedna z tych zup, którymi zajadałam się w dzieciństwie.
Co potrzeba:
- 2 udka z kurczaka,
- 2 duże ziemniaki,
- 30-40 dag świeżego szczawiu,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 3/4 szklanki śmietany 18%,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 4 łyżeczki przyprawy typu Kucharek,
- Małe jajka kurze ugotowane na twardo po 2 sztuki na osobę
Wykonanie:
Do garnka dajemy umyte udka, ziemniaki pokrojone w drobna kostkę, zalewamy wodą do 3 litrów i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy na dużym płomieniu, a kiedy zupa zacznie się gotować, zmniejszamy płomień, wsypujemy kucharka i gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy pokrojony drobno szczaw, koperek i gotujemy 20 minut. Do śmietany dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i przekładamy do zupy. Czekamy, aż zupa się ponownie zagotuje i wyłączamy płomień. Zupa najlepsza jest po kilkunastu minutach, kiedy zaczyna gęstnieć od mąki. Na talerze dajemy pokrojone w plasterki jajka i nalewamy zupę.
Smacznego :))
udka z kurczaka, szczaw, koperek, śmietana 18%, jajka, ziemniaki
super smaczna zupka, ja robię szczawiową z ryżem i jakiem :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaipodroze.blogspot.com
Uwielbiam szczawiową:)U mnie znajdziesz podobną,tyle,że z ryżem:)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń