Z podanego przepisu wychodzi 8 średnich bułek. Bułki doskonale nadają się do jedzenia z wędlinami i warzywami. Upieczone wieczorem, wystudzone i przykryte ściereczką rano będą dalej świeże.
Co potrzeba:
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650,
- 100 ml mleka,
- 100 ml wody,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- 1 łyżka oleju + 1 łyżeczka oleju,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli nie czubata,
- 6 szt. Pomidorów suszonych,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
Co potrzeba do posmarowania:
- 1 jajko,
- Ziarno sezamu do posypania
Wykonanie:
W szklance mieszamy ciepłe mleko z ciepłą wodą, do pojemnika odmierzamy mąkę. Do miski kruszymy drożdże, wlewamy połowę wody z mlekiem, dajemy cukier i 3 łyżki z odmierzonej mąki. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Dodajemy jajko, 1 łyżkę oleju, sól, dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę, mieszamy łyżką, a kiedy już nie będzie to możliwe wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto będzie się kleiło do rąk ale wyrabiamy dalej ok. 5 minut. Na koniec wsypujemy oregano, bazylię i pokrojone drobno pomidory, zagniatamy do dokładnego połączenia składników. Wyjmujemy ciasto z miski, miskę smarujemy 1 łyżeczką oleju, wkładamy z powrotem ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągamy na blat posypany niewielką ilością mąki, formujemy wałek, który dzielimy na 8 równych części, następnie z każdego kawałka znów formujemy dość długie wałeczki. Musicie je troszkę poprószyć mąką, żeby się nie kleiły. Bierzemy wałeczek tak, jakby był sznurkiem i robimy luźny supełek, a następnie jeden koniec wałeczka przekładamy od góry przez otwór supełka, a drugi od dołu, dociskamy końce, żeby się nie odkleiły i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Między bułkami musicie zachować odstępy, żeby się za bardzo nie posklejały w trakcie pieczenia, ponieważ będą jeszcze trochę rosły. Po tym czasie bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnem sezamowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy 20 minut na funkcji góra – dół. Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na kratkę do wystudzenia.
Smacznego :))
suszone pomidory, sezam, drożdże, oregano, bazylia, mleko
fajny pomysł na dodanie pomidorów i ziół, pewnie są równie pyszne co piękne ;)
OdpowiedzUsuńhttp://appetiteforlife.blog.pl/
Na pewno są pyszne. Zapraszamy do spróbowania naszej wersji bułeczek z suszonymi pomidorami :) Pozdrawiamy gorąco!
OdpowiedzUsuńhttp://qchnia24.blogspot.com/2015/01/bueczki-z-suszonymi-pomidorami_7.html?view=magazine