Syrop agrestowy

Syrop agrestowy

Z podanej ilości agrestu wychodzi ok. 3 l syropu, który można wykorzystać jako dodatek do wody, jogurtu, mięsa, lodów, deserów, galaretki…


Co potrzeba:

  • 6 kg dojrzałego agrestu,

  • 1 kg cukru

Wykonanie:

Agrest myjemy, przekładamy do sokownika i robimy sok. Do sokownika nie dodajemy cukru. Sok przelewamy do garnka z podziałką i gotujemy na małym płomieniu w taki sposób, żeby się nie zagotował, a jedynie odparowywał. W trakcie odparowywania będzie się zmieniał kolor z jasnego na ciemny. Trwa to ok. 2 – 3 godzin. Jeśli macie 4 litry soku to musicie odparować  1,5 litra soku tak, żeby zostało 2,5 litra. Przy odparowywaniu musicie od czasu do czasu mieszać sok, żeby nie powstał sztywny kożuch. Do 2,5 litra soku dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut na małym płomieniu. W ten sposób powstanie nam 3 l syropu. Odstawiamy do przestudzenia. Syrop przelewamy do słoiczków, zakręcamy i wstawiamy do garnka, na dno którego dajemy szmatkę. Napełniamy garnek wodą do wysokości 3/4 słoików i gotujemy 20 minut od chwili zagotowania się wody w garnku na małym płomieniu. Osobiście polecam przepis na ćwiartki kurczaka pieczone na ostro z syropem agrestowym.

Smacznego :))

agrest

1 komentarz:

  1. Witaj! Dzięki za komentarz na blogu. Patrzę na Twój przepis na syrop i nie wiem, skąd wziąć 6 kilo agrestu. Mój cały zjadły jakieś wredne robale... Ale przepis jest świetny, więc bez względu na to czy teraz, czy za rok, chętnie wypróbuję. :)

    Pozdrawiam i zapraszam ponownie do siebie. :)
    Zytka Maurion.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1